Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Nový kostel v Gutech se začne stavět příští rok. Žhář se mohl mstít za svoji nemoc

Domácí zpravodajství / kir / ČTK / 8. srpna 2017 16:08
Nový kostel v Gutech se začne stavět příští rok. Žhář se mohl mstít za svoji nemoc

Noční ničivý požár dřevěného kostela v Třinci-Gutech
Autor: HZS Moravskoslezského kraje

Ostrava -

Stavba nového dřevěného kostela v Třinci - Gutech místo vyhořelého začne pravděpodobně příští rok na podzim. Hotový by měl být na jaře 2019. Náklady se odhadují na 20 milionů korun. Biskupství, které je vlastníkem, už nechalo vypracovat projekt. Novinářům to dnes řekl vedoucí stavebního odboru diecéze Václav Kotásek. Kostel shořel minulý týden, z úmyslného zapálení jsou obviněni tři mladíci.

"Naším cílem je, aby vznikla co nejvěrnější vědecká rekonstrukce kostela. Kostel bude opět z dubového, jedlového a smrkového dřeva. To dodají biskupské lesy. Těžba dřeva by měla začít ještě letos v zimě," uvedl. Dodal, že do konce srpna by pak měli odborníci rozebrat trosky, převézt použitelné prvky do skladů v Třinci. Z nich by měli vyčíst co nejvíce informací. "Například kde přesně byly kolíky, které spojovaly jednotlivé trámy. To vše bude potřeba vědět, až začne stavba," řekl.

Podle Kotáska bude mít biskupství stavební povolení na podzim příštího roku. Hned pak by měly začít práce. "Trámy se budou opracovávat na místě. Hrubá stavba bude hotova pravděpodobně ještě v zimě. Předpokládáme, že na jaře či v létě kostel zpřístupníme veřejnosti," doplnil.

Náklady na stavbu nyní odhaduje na 20 milionů korun. Z velké části by je měla pokrýt pojistka. Peníze z dnes vyhlášené sbírky by se pak měly použít především na vybavení interiérů. "Už dnes víme, že nebudeme vytvářet kopie soch a obrazů, které tam byly. Budeme o tom ještě jednat s památkáři," řekl. Peníze mohou lidé posílat na zvláštní účet číslo 7657654/0300 zřízený u Československé obchodní banky. 

Stavbu nového kostela ulehčí skutečnost, že původní byl podrobně zmapován. Podrobná dokumentace vznikla v 50. letech a další pak před několika lety, kdy byla stavba rekonstruována. Právě z této dokumentace mohou vycházet lidé, kteří se nyní podílejí na obnově. "Rozsah škod je obrovský, kostel je prakticky zničen. K dispozici máme kvalitní zaměření objektu a další dokumentaci, díky níž je možná obnova stavby metodou vědecké rekonstrukce, obdobně jako tomu bylo u kostela svaté Kateřiny v Ostravě-Hrabové, který vyhořel v roce 2002," dodal ředitel Národního památkového ústavu Ostrava Michal Zezula.

Žhář se mohl mstít za svoji nemoc

Dřevěný kostel Božího těla v Gutech shořel minulý týden v noci na středu. Pocházel z 16. století, velká část jeho vybavení byla původní a byly v něm i obrazy z první poloviny 16. století. V letech 2011 a 2012 byl za 4,3 milionu korun zrekonstruován. Z úmyslného zapálení policie obvinila tři mladíky. Dva z nich jsou ve vazbě. Podle serveru Novinky.cz se mohl jeden z mladíků tímto činem mstít Bohu za nevylečitelnou nemoc. Alespoň tak uvádí jeho rodiče. Maminka obviněného je hluboce věřící a každou neděli chodí na bohoslužbu, kam pravidelně bere i své děti. U jejich syna v patnácti letech diagnostikovali Friedreichovu ataxii, což je nevyléčitelné degenerativní onemocnění nervové tkáně v oblasti mozečku, jenž řídí motoriku a rovnováhu. Přestože nemoc nemá podle lékařů vliv na inteligenci, může se velmi negativně podepsat na psychice. A právě tím si rodiče vysvětlují čin svého již dospělého syna, který se pohybuje jen pomocí hůlky. Ostatní dva mladíky prý vůbec neznají a neví, jak se jejich syn dal s nimi dohromady.

 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 77)