Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Pojišťovna na stavbu nového kostela poskytne 20 milionů korun

Domácí zpravodajství / vlu / ČTK / 18. srpna 2017 9:40
Pojišťovna na stavbu nového kostela poskytne 20 milionů korun

Noční ničivý požár dřevěného kostela v Třinci-Gutech
Autor: HZS Moravskoslezského kraje

Třinec (Frýdecko-Místecko) - Pojišťovna na stavbu nového kostela v Třinci-Gutech, který vznikne do dvou let na místě vyhořelé památky z 16. století, poskytne 20 milionů korun. Na tuto částku jsou pojištěné budovy Ostravsko-opavského biskupství. Na dotaz ČTK to dnes uvedl pracovník stavebního odboru Ostravsko-opavské diecéze Miroslav Hurník. Pojistka kryje také interiér, na jeho obnovu ale půjdou i peníze z vyhlášené veřejné sbírky. Celkem už dárci poskytli 630.000 korun.

„První jednání s pojišťovnou už bylo. Nic nenasvědčuje tomu, že by se pojišťovna zdráhala škodu uhradit. Potvrdili jsme si, že objekt byl pojištěný. Nyní se musí přesně stanovit škoda,“ řekl Hurník. Dodal, že obecně jsou budovy biskupství proti požáru pojištěny na 20 milionů korun. Podle odhadů by přibližně stejnou sumu měla stát stavba nového kostela.

Podle předpokladů by tedy pojistka měla pokrýt celou stavbu či její podstatnou část. „Vycházíme zatím z odhadů a našich zkušeností. I z velikosti stavby. Přesné náklady na stavbu nového kostela budou jasné po vyhotovení projektu,“ řekl Hurník. Dodal, že mnohem složitější je situace ve vztahu k interiéru. Oheň zničil vybavení, jehož součástí byly například obrazy ze 16. století či vzácný oltář.

V tomto směru budou podle Hurníka jednání ještě pokračovat. Záležet bude i na směru, kterým se obnova kostela vydá. Zda se budou vyrábět repliky zničených věcí, či se interiér vybaví novým mobiliářem. „Záležet bude i na názoru památkářů,“ uvedl. V tuto chvíli proto není podle Hurníka jasné, kolik pojišťovna z pojistky interiéru zaplatí. Předpokládá se ale, že tato částka nepokryje náklady na nové vybavení kostelíka. „Budeme proto potřebovat každou korunu,“ řekl.

Město Třinec zřídilo konto, na kterém se schází příspěvky dárců. „Okamžitě po události se zvedla obrovská vlna solidarity. Po dohodě s biskupstvím jsme se proto rozhodli vyhlásit veřejnou sbírku na obnovu kostelíku,“ řekla ČTK starostka Třince Věra Palkovská. Po necelém týdnu od vyhlášení sbírky poslali lidé na sbírkové konto přes 630.000 korun. Jednotlivé částky se pohybují od jedné koruny po 150.000 korun.

Zájem je jak ze strany jednotlivců, tak firem, či dokonce některých měst. „Velmi si této solidarity vážíme a všem děkujeme za podporu. Kostel v Gutech byl nejen nejstarší památkou našeho města, ale historickým skvostem celého Těšínského Slezska,“ uvedla Palkovská.

Kostel v Gutech vyhořel předminulý týden v noci na středu. Policie krátce nato zadržela tři mladíky z Ostravska a Frýdecko-Místecka. Podle ní stavbu zapálili úmyslně. Minimálně jeden v tom chtěl pokračovat a měl vybraný už další objekt.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.
Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
53%
 
Spíše ano
22%
 
Ne
23%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 83)