Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Biskup Tomáš Holub oslavil 50. narozeniny poutní bohoslužbou k sv. Bartoloměji

Domácí zpravodajství / kt / Vlastní zpráva / 28. srpna 2017 0:44
Biskup Tomáš Holub oslavil 50. narozeniny poutní bohoslužbou k sv. Bartoloměji

Tomáš Holub, biskup plzeňské diecéze
Autor: Cirkev.cz / Roman Albrecht

Plzeň - Plzeňský biskup Tomáš Holub oslavil 16. srpna jubilejní 50. narozeniny. 24. srpna celebroval v katedrále sv. Bartoloměje poutní bohoslužbu spojenou s poděkováním za dar života. Přítomni byli: emeritní biskup  F. Radkovský, generální vikáři diecéze, kněží, řeholníci, řeholnice, zasvěcené panny a věřící z Plzně i okolí.

Biskup Tomáš v úvodu upozornil, že zasvěcení plzeňské katedrály sv. Bartoloměji není náhoda. Vyzdvihl z jeho života tři důležité body:

1) Zdravá skepse: "Co může z Nazareta vzejít dobrého?" Pro nás z toho vyplývá brát reálně situaci, v níž žijeme, kterou lze označit jako novodobé pohanství. Apoštol naštěstí nezůstal u skepse, ale byl ochoten vydat se na cestu, na jejímž konci stálo osobní setkání s Kristem. Z toho plyne další bod: 2) Vydat se na cestu nadšení z Krista, jít se o něm přesvědčit i jiným způsobem. Nezůstat se svou skepsí v rezignaci. 3) Apoštol Bartoloměj podle tradice došel do Arménie a Indie, do oblastí mentalitou a kulturou nám vzdáleným. Nebojme se vstupovat do vzdálených prostředí a neznámých území a hlásat tam evangelium v kombinaci se zdravou skepsí a nadšením. "Bůh nám sv. Bartoloměje daroval. Přijměme ho v důvěře a s vděčností," ukončil otec biskup.

Biskup Tomáš Holub oslavil 50. narozeniny poutní bohoslužbou k sv. Bartoloměji

Tomáš Holub, pří slavení jubilejní bohoslužby
Autor: Lenka Kateřina Tetivová

Hlavní vojenský kaplan biskupem

Tomáš Holub se narodil 16. srpna 1967 v Jaroměři, pochází z farnosti Červený Kostelec (Diecéze královéhradecká). Kněžské svěcení přijal 28. srpna 1993 v Hradci Králové. Získal doktorát z morální teologie na Katolické teologické fakultě Univerzity Karlovy v Praze, kde obhájil svou dizertaci z křesťanské etiky na téma: „Etické aspekty boje proti terorismu ve světle učení o tzv. spravedlivé válce“. Stal se prvním vojenským kaplanem a později hlavním kaplanem Armády České republiky (1996-2006). Od r. 2006 působí jako poradce ministra obrany pro duchovní službu. V letech 2011-2016 byl generálním sekretářem České biskupské konference. Dne 12. února 2016 ho papež František jmenoval sídelním biskupem plzeňské diecéze. Dne 30. dubna téhož roku přijal biskupské svěcení z rukou kardinála Dominika Duky a převzal úřad diecézního biskupa.

 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
50%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
24%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 54)