Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Papež navštíví buddhistickou Barmu a muslimský Bangladéš

Ze světa / juml / ČTK / 30. srpna 2017 9:17
Papež navštíví buddhistickou Barmu a muslimský Bangladéš

Papež František
Autor: Flickr.com / M. Mazur / Creative Commons

Vatikán - Papež František navštíví na přelomu listopadu a prosince Barmu a Bangladéš. Informovala o tom v úterý agentura AFP s odvoláním na vatikánské úřady. V neděli papež odsoudil pronásledování muslimského etnika Rohingů v převážně buddhistické Barmě a řekl, že se modlí, aby získali "plná občanská práva".

Návštěva papeže v Barmě, během níž zavítá do největšího města Rangúnu i do metropole Neipyijta, je plánována na 27. až 30. listopadu; v bangladéšské metropoli Dháce by pak měl papež pobývat mezi 30. listopadem a 2. prosincem.

Barma je převážně buddhistická země, Bangladéš je většinově muslimský. V obou zemích žije jen velmi malá katolická komunita.

V posledních dnech uprchly z barmského Arakanského státu k hranici s Bangladéšem tisíce příslušníků menšinového muslimského etnika Rohingů. Bangladéšští pohraničníci je ale vracejí zpátky, uvedl zpravodajský server BBC.

Arakanský stát zachvátila v pátek nová vlna násilí po koordinovaných útocích muslimských povstalců na policejní stanoviště. Násilnosti si vyžádaly již stovku mrtvých.

Barma neuznává Rohingy jako etnikum. Tvrdí, že to jsou nelegální přistěhovalci ze sousedního Bangladéše, ačkoli žijí v zemi už po generace. Proto příslušníkům zhruba milionové menšiny odmítá udělit občanství a omezuje jejich svobody.

Papež František v neděli řekl, že slyšel "smutné zprávy o pronásledování náboženské menšiny našich rohingských bratrů". Věřící na Svatopetrském náměstí vyzval k modlitbám k Bohu, aby Rohingy zachránil.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
49%
 
Spíše ano
28%
 
Ne
20%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 39)