Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Papež vyslal do Moskvy nejvyššího diplomata. Biskup Malý: „Jsou výsledkem jen obecné fráze?“

Ze světa / kir / ČTK, red. / 1. září 2017 18:37
Papež vyslal do Moskvy nejvyššího diplomata. Biskup Malý: „Jsou výsledkem jen obecné fráze?“

Kardinál Pietro Parolin, vatikánský státní sekretář
Autor: Wikipedia.org / Osservatore / Creative Commons

Moskva - Vatikán vyslal do Moskvy k rozhovorům svého nejvyššího diplomata. Papež František chce posílit vztah Svatého stolce s ruskou pravoslavnou církví. Kardinál Pietro Parolin, státní sekretář Svatého stolce a hlavní papežův diplomat, se v ruském hlavním městě setkal tento týden s ruským prezidentem Vladimírem Putinem, ministrem zahraničí Sergejem Lavrovem a patriarchou Kirillem.

Fráze a obecné diplomatické řeči? Ze strany kardinála zřejme nikoliv

Biskup Václav Malý se na svém facebookové profilu zajímal, zda Parolin jasně vyslovil nesouhlas s anexí Krymu a zda kladl zásadní důraz, aby se pravoslavní konečně odhodlali společně modlit s katolíky. „To je základ opravdového ekumenismu navzdory všem rozdílům. Všeobecné fráze o vstřícnosti a konstruktivním dialogu mě nezajímají“, uvedl Václav Malý.

Podle očekávání takto obecně promluvil při setkání s Parolinim ruský prezident Vladimír Putin: „Rusko si cení konstruktivního dialogu s Vatikánem, založeného na důvěře.“ Moskva podle něj vítá mimo jiné i navázání mezicírkevního dialogu mezi Svatým stolcem a ruskou pravoslavnou církví, napsala agentura TASS. Podle agentur ale kardinál při své návštěvě  upozorňoval mimo jiné i na potíže, kterým katolická církev v Rusku čelí a Moskvu vyzval i k aktivnější roli při řešení krize ve Venezuele, se kterou má Rusko blízký vztah. Paroliny také prohlásil, že Moskva a Vatikán se neshodují v pohledu na neutěšenou situaci křesťanů v některých částech světa.

Papež vyslal do Moskvy nejvyššího diplomata. Biskup Malý: „Jsou výsledkem jen obecné fráze?“

Moskevský patriarcha Kirill a Vladimír Putin
Autor: Wikipedia.org / Creative commons

Zlepšení vzájemných vztahů

Podle Parolina nastává v současné době důležitý moment nejen ve vztazích mezi oběma zeměmi, ale i mezi římskokatolickou a ruskou pravoslavnou církví. Vatikánský činitel ocenil například zavedení bezvízového režimu pro diplomaty mezi Vatikánem a Ruskem, napsala agentura Ria Novosti.

Putin při setkání s kardinálem Parolinem poděkoval také za to, že Vatikán umožnil dočasné převezení ostatků svatého Mikuláše z Itálie do Ruska. Svatý Mikuláš je nejváženější světec v pravoslavné církvi.

Vatikán vidí možnost návštěvy papeže v Rusku optimisticky

Pietro Parolin se v Moskvě také vyjádřil optimisticky k možnosti návštěvy papeže Františka v Rusku. Je ale podle něj zapotřebí více času a práce na přípravě takové návštěvy. Parolin to řekl na tiskové konferenci po jednání s šéfem ruské diplomacie Sergejem Lavrovem. 

Pravoslavná a katolická církev se od sebe oddělily v roce 1054. Současný papež František se snaží o zlepšení vztahů a loni se na Kubě uskutečnilo vůbec první setkání hlavy římskokatolické a ruské ortodoxní církve, když se papež František sešel s patriarchou Kirillem.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
26%
 
Ne
19%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 42)