Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Plzeňské církevní gymnázium zahájilo školní rok v kostele

Domácí zpravodajství / vlu / ČTK / 4. září 2017 20:44
Plzeňské církevní gymnázium zahájilo školní rok v kostele

Kříž - ilustrační foto
Autor: Flickr.com / Creative Commons

Plzeň - Více než 500 studentů, z toho 60 nových, zahájilo dnes v kostele dominikánů s učiteli nový školní rok Církevního gymnázia Plzeň. Škola, o kterou je dlouhodobě velký zájem, byla založena před 25 lety, řekl ČTK ředitel Daniel Petříček.

Studenti a učitelé se scházejí v kostele na začátek a konec školního roku, Vánoce a na předávání maturitních vysvědčení. „Vztahy mezi pedagogy a žáky jsou velice těsné a nadstandardní a nám se díky tomu daří být se žáky v kontaktu i po maturitě,“ uvedl Petříček. V současné době už první maturanti hlásí do školy své děti, stejně jako všichni učitelé gymnázia. „A řada absolventů se k nám vrátila jako pedagogové,“ dodal ředitel.

Škola se příliš neliší od běžné společnosti - praktikujících věřících je podle Petříčka kolem 15 procent. „Jednou ze základních hodnot gymnázia je svoboda. U věřících dětí navazujeme na to, co do nich vložily rodiny a farnosti. Ostatní seznamujeme, informujeme a v otevřenosti a svobodě nabízíme. Ale je opravdu na jejich rozhodnutí, zda se o víru začnou zajímat hlouběji,“ řekl ředitel. Všichni absolvují předmět religionistika, který doplňuje historii, literaturu a geografii. Věřící mohou chodit na nepovinný předmět náboženství se školním kaplanem.

„Všichni stále vnímáme jako malý zázrak, že se podařilo školu založit. To se projevuje hlavně v atmosféře, kdy je pro nás každý žák a zaměstnanec originálem, jednotlivcem, osobností, které je třeba dát prostor. A to přátelské klima je asi věcí, která nás nejvíc odlišuje od ostatních středních škol v regionu,“ uvedl ředitel.

Letos se podle něj hlásilo zhruba 260 žáků do dvou tříd osmiletého cyklu. Škola se 40 učiteli má 515 žáků, kapacita je zaplněna. Zvažuje nabízet čtyřletou nebo šestiletou třídu, ale už by se jí do budovy nevešla; je proto možné, že přistoupí k investicím do půdní vestavby. "Pak je to také otázka stanoviska kraje, který preferuje spíše odborné vzdělávání, tedy učňovské vzdělávání a průmyslovky," uvedl. Dále záleží na verdiktu ministerstva školství o financování.

Jde o jediné gymnázium v kraji, které spadá pod plzeňské biskupství. Dostává stoprocentní normativ na provoz a mzdy, s rozvojem a investicemi do budovy pomáhá zřizovatel. Škola díky biskupství investovala za 25 let kolem 50 milionů Kč, hlavně do budovy, kterou převzala po Západočeské univerzitě. „Bylo nutné řešit téměř všechno. Střechu, topení, fasádu, interiéry, odpady, toalety,“ uvedl ředitel. Budovu vlastní město a škola ji má v dlouhodobé výpůjčce. V minulosti se jí podařilo vybavit třídy, hodně díky grantům EU. „Teď jsme v programu IROP uspěli s projektem podpory přírodovědného a jazykového vzdělávání a příští rok budeme investovat 13 milionů korun do obnovy laboratoří biologii a chemie, obnoví se učebny zeměpisu a jazyků,“ dodal Petříček.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.
Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
49%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
25%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 53)