Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Věřící vyrazí do kostela na kole

Domácí zpravodajství / kir / e-cirkev.cz / 11. září 2017 15:55
Věřící vyrazí do kostela na kole

Ilustrační foto
Autor: Wikipedia.org / Creative Commons

Česká republika - Nebuďme lhostejní k zemi, která nám byla svěřena – s takovým heslem vyrazí stovky věřících z celé republiky v neděli 17. září (případně už v sobotu 16. září) do kostela. Zapojí se do desátého ročníku ekumenické akce Do kostela na kole.

„Smyslem je propagovat cyklistickou dopravu, která je, stejně jako pěší chůze, šetrná k životnímu prostředí a ve srovnání s automobilovou dopravou nepoměrně levnější, zdravější a na kratší vzdálenosti dokonce statisticky rychlejší,“ vysvětluje organizátor akce Marek Drápal.

Zároveň upozorňuje na nepřímé důsledky používání automobilů. Znečištěné ovzduší způsobené dopravou má negativní dopady na zdraví. Látky, které jsou součástí výfukových plynů, mohou způsobit řadu závažných zdravotních problémů. Problémem je i hluková zátěž. Hluk má vliv na psychiku a často způsobuje únavu, depresi, rozmrzelost, agresivitu, neochotu, zhoršení paměti, ztrátu pozornosti a celkové snížení výkonnosti.

„Byli bychom rádi, kdyby tato událost vedla k zamyšlení, co můžeme v našem chování zlepšit. Nejde jen o jeden den, kdy – pokud nám to zdraví a podmínky dovolí – vyrazíme do kostela na kole. Přemýšlejme o tom, jak změnit naše každodenní chování, aby bylo šetrnější k naší Zemi,“ dodává za organizátory Jana Vondrová.

Akce Do kostela na kole má připomenout, že v Bibli je v příběhu stvoření světa člověk pověřen správcovstvím Země a jsme zodpovědní za to, jak s ní nakládáme. Pořádá ji už deset let Poradní odbor pro otázky životního prostředí při Českobratrské církvi evangelické, Ekologická sekce České křesťanské akademie a Česká křesťanská environmentální síť. Další informace na www.dokostelanakole.cz.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 90)