Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Kácení stromů v Příbrami má zlepšit pohled na Svatou Horu

Kraje: Středočeský / juml / ČTK / 14. září 2017 18:25
Kácení stromů v Příbrami má zlepšit pohled na Svatou Horu

Ilustrační foto - Svatá hora u Příbrami
Autor: Wikipedia.org / Václav Bešťák / Wikimedia Commons

Příbram - Příbram chce zlepšit pohled z města na Svatou Horu a plánuje kvůli tomu kácení některých stromů v okolí poutního místa. Barokní areál se rozprostírá na vrchu u Příbrami a někteří lidé si podle radnice stěžují na to, že kvůli přebujelé zeleni přestává být městskou dominantou. Novinářům to řekl místostarosta Václav Švenda (TOP 09).

"Jde o to, abychom našli nějaké rozumné řešení jak Svatou Horu zviditelnit ze všech pohledů a zachovali jsme pokud možno stromy, které jsou zdravé a které se tam hodí," uvedl Švenda.

Město o záměru už jednalo se zástupci Svaté Hory i památkáři a zadalo vypracování studie, která se bude zabývat jednotlivými stromy. "Památkáři mají takový názor, že by se nemělo jednat o razantní zásah, ale víceméně o zlepšení pohledů z několika stran," dodal Švenda. Podle něj se jedná i o možnosti obnovit svatohorský sad, kde je ale část pozemků soukromých.

Starosta Jindřich Vařeka (ANO) uvedl, že radnice by byla ráda, kdyby se Svatá Hora stala opět dominantou čnící nad městem. "Na druhou stranu jsou tam nádherné mnohasetleté stromy, jejichž vykácení by byl až ekologický problém," upozornil.

Svatá Hora v Příbrami, která je nejvýznamnějším mariánským poutním místem v Čechách, byla nedávno opravena za 190 milionů korun. Práce obnášely zejména opravy obvodového pláště objektů a střech, které se blížily k závěru své životnosti. Působivý areál s barokním klášterním komplexem, ambity a kaplemi je hlavní památkou města.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
49%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
25%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 53)