Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Polští církevní vůdci kritizují vládu. Většina církve ale mlčí nebo souhlasí

Ze světa / kir / ČTK, red. / 18. září 2017 11:33
Polští církevní vůdci kritizují vládu. Většina církve ale mlčí nebo souhlasí

Beata Szydło
Autor: Flickr.com / P. Tracz / KPRM

Varšava -

Někteří církevní vůdci včetně arcibiskupa Wojciecha Polaka dali v posledních týdnech najevo, že jim vadí kontroverzní kroky vlády strany Právo a spravedlnost (PiS) kritizované opozicí či Evropskou unií. Mnoho Poláků to chápe jako kritiku strany, která za svůj předloňský úspěch částečně vděčí i podpoře církve, napsala agentura AP.

"Musíme být otevření a soucitní a připraveni pomoci těm nejpotřebnějším, slabým a pronásledovaným, migrantům a uprchlíkům," pronesl Polak při nedávné bohoslužbě v jednom z nejposvátnějších chrámů polských katolíků v Čenstochové. "Musíme respektovat sociální řád a ne ho bezmyšlenkovitě ničit," dodal arcibiskup.

V Polsku byla jeho slova interpretována jako nezvykle rázné kritické vyjádření na adresu PiS, jejíž předseda a nejvlivnější politik v zemi Jaroslaw Kaczyński dlouhodobě brojí proti přijímání uprchlíků, na jejichž adresu pronesl několik velmi ostrých prohlášení.

Další z předních biskupů Tadeusz Pieronek zaútočil na vládu přímo, když ji obvinil z porušování ústavy při snahách o změnu soudního systému, které výrazně posilují vliv vládnoucí strany na dosud nezávislé soudy. Pieronek označil jednání vlády za "ničemné".

Někteří experti se domnívají, že ztráta podpory církve by mohla pro PiS znamenat částečný úbytek voličské podpory. Tuto stranu totiž v předloňských volbách duchovní zvláště ve venkovských oblastech mocně podporovali a jsou známy i případy, kdy nabádali věřící k volbě místních kandidátů PiS přímo při bohoslužbách.

Značná část církve však k poslednímu dění v Polsku mlčí a i zmíněnou kritiku interpretují někteří komentátoři jako přátelsky míněné upozornění, že je třeba zmírnit kurz. List Gazeta Wyborcza navíc podotkl, že větší část kněží na venkově stále kabinet podporuje a lidé mají tendenci naslouchat spíše duchovním, které vidí na vlastní oči, než vzdáleným církevním autoritám.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
26%
 
Ne
19%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 42)