Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Ve Varšavě obnovují největší židovský hřbitov v Evropě

Ze světa / kir / ČTK / 19. září 2017 9:07
Ve Varšavě obnovují největší židovský hřbitov v Evropě

Náhrobek ze zničeného hřbitova použitý do dláždění
Autor: wikipedia.org / Salus / Wikipedia Commons

Varšava - Mladí dobrovolníci z několika zemí za pomoci sekyr, hrábí a zahradnických nůžek čistí ve Varšavě největší židovský hřbitov v Evropě, který byl desítky let téměř ponechán svému osudu. Píše o tom agentura AFP.

"U vstupu do hřbitova jsou dobře udržované aleje a zachované hrobky, ale ostatní část hřbitova je jako džungle! Roste tu hodně plevele a stromy, které se tu objevily po druhé světové válce," vysvětluje skaut z Poznaně Stanislaw Knapowski. Po dva srpnové týdny zbavoval Stanislaw hřbitov nežádoucí vegetace se šedesátkou mladých dobrovolníků z desítky zemí, včetně Španělů, Dánů, Němců, Finů či Bělorusů.

Hřbitov, svědek někdejší velikosti židovské komunity ve Varšavě, byl zřízen v roce 1806 a rozkládá se na ploše 33,5 hektaru. Pohřbeno tu je na 250.000 lidí, především příslušníků varšavské židovské elity, uvádí jeho ředitel Przemyslaw Szpilman.

Židé tvořili třetinu obyvatel Varšavy

V roce 1939 tvořili Židé více než 30 procent varšavské populace čítající tehdy 1,2 milionu osob. V celém Polsku žilo 3,5 milionu Židů, z nichž jen 200.000 až 300.000 přežilo holokaust. Po druhé světové válce většina emigrovala. Poslední vlna emigrace přišla při antisemitské kampani komunistické vlády v roce 1968. Dnes je v Polsku židovská komunita velmi slabá: jen 7000 osob je členy třicítky židovských organizací a žije zde několik desítek tisíc Poláků židovského původu.

Varšavský hřbitov zasáhl podobný osud. Za války byl začleněn do ghetta a nacisté ho částečně zlikvidovali. "Teprve po pádu komunismu v roce 1989 a s počátkem obrody židovské komunity ve Varšavě se o hřbitov začal někdo skutečně starat," vysvětluje Szpilman. Dnes hřbitov stále funguje a ročně tu je pohřbívána dvacítka osob.

"Židovská komunita tvořila významnou součást Varšavy a měla velký vliv na její život. Je naší povinností o taková místa pečovat. Tím spíše dnes, kdy tato komunita nemá ani finanční prostředky, ani lidské zdroje na to, aby se o hřbitov postarala," říká osmnáctiletá studentka z Varšavy.

Projekt obnovy vznikl na Facebooku

S pracovními rukavicemi a velkými zahradnickými nůžkami odstraňuje plevel, křoviny a břečťan, který se hojně rozrůstá po stromech a náhrobcích a někdy je zcela zakrývá. "Letos jsme za pomoci dobrovolníků dokázali vyčistit téměř tři hektary hřbitova," uvádí Aleksandra Waszaková z Nadace pro kulturní dědictví, která akci zorganizovala společně s nevládní organizací Civil Service International a jejím polským partnerem Jeden svět.

"Stromy náhrobní kameny poškozují, jejich kořeny je vyvracejí. A kvůli vegetaci je hřbitov velmi vlhký. To škodí kameni," vysvětluje. Tento projekt byl zahájen před třemi lety a není jediný. Projektu, jenž se zrodil v roce 2010 na Facebooku, se jednou měsíčně účastní desítka až třicítka osob. Obnovovány jsou i další židovské hřbitovy v Polsku, například krakovský a lodžský.

"Podle ředitele varšavského židovského hřbitova byla dosud obnovena jen asi čtvrtina. "Je to dlouhodobý proces, bude trvat desítky let. Doufám, že se toho dožiji," říká.

 

 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
49%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
25%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 53)