Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Papež: Církev bude mít nulovou toleranci vůči zneužívání dětí

Ze světa / kir / ČTK / 21. září 2017 17:30
Papež: Církev bude mít nulovou toleranci vůči zneužívání dětí

papež František
Autor: Wikipedia.org / Benhur Arcayan

Vatikán -

Papež František se zavázal, že katolická církev tvrdě zakročí proti kněžím, kteří znásilní či budou sexuálně obtěžovat děti. Biskupy, kteří o zneužívaní budou vědět, ale zamlčí ho, budou rovněž čekat tvrdé postihy. Uvedla to dnes agentura AP. Papež se poprvé setkal s komisí, která bojuje proti zneužívání nezletilých v katolické církvi. Vznikla v roce 2014 jako organizace, jejímž úkolem je radit církvi, jak se v situacích týkajících se sexuálního zneužívání zachovat.

Organizace po celém světě pořádala vzdělávací semináře, ale její návrhy se ve Vatikánu údajně setkaly s tvrdým odporem. Právě kvůli frustraci z neochoty vatikánských úřadů spolupracovat rezignovala v březnu prominentní členka komise, irská občanka Marie Collinsová, která se v mládí sama stala obětí zneužívání a byla jedinou členkou komise s podobným osudem. Zda se do komise v budoucnu dostanou další oběti sexuálního násilí, to zatím není jasné.

Papež zdůraznil svou "hlubokou bolest" nad tím, že sexuálního zneužívání dětí se dopustili právě kněží, tedy ti, kteří měli být důvěryhodní. Papež také řekl, že podle nových pravidel budou postihy hrozit i členům církve, kteří nenahlásí zneužívání, o němž se dozvědí.

Za zneužívání nezletilých byly v minulosti obviněny či odsouzeny stovky kněží v řadě zemí Evropy, ale i ve Spojených státech či Kanadě. Skandály se začaly vyšetřovat za Františkova předchůdce Benedikta XVI. V roce 2014 Vatikán oznámil, že za deset let kvůli sexuálnímu zneužívání dětí zbavil úřadu 848 kněží a dalším 2572 uložil menší tresty.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 78)