Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Katolická církev blahořečila slovenského kněze Zemana

Ze světa / kir / ČTK / 5. října 2017 11:39
Katolická církev blahořečila slovenského kněze Zemana

Busta Titus Zemana na budově Trnavské univerzity
Autor: wikipedia.org / Wikipedia Commons

Bratislava -

Katolická církev blahořečila slovenského salesiánského kněze Tituse Zemana (1915-1969), který byl za komunismu pronásledován. Slavnostní ceremoniál se uskutečnil  v sobotu 30. září na zaplněném prostranství u kostela Svaté rodiny v bratislavské čtvrti Petržalka, kde v roce 2003 byli blahořečeni jiní dva Slováci.

Zeman po druhé světové válce organizoval dva ilegální přechody bohoslovců z komunistického Československa přes řeku Moravu do Rakouska a Itálie. Při třetí podobné akci byl spolu s téměř celou skupinou zadržen, obviněn ze špionáže a velezrady a odsouzen na 25 let do vězení. Na svobodu byl podmínečně propuštěn v roce 1964 a po pádu komunistického režimu byl rehabilitován. Podle církve zemřel mučednickou smrtí na následky fyzického a psychického mučení během dlouholetého vězení.

Blahořečení vedl kardinál Angelo Amato, kterého vyslal z Vatikánu papež František. "Nešťastná komunistická diktatura v minulém století proměnila vaši vlast ve smutný vězeňský tábor. Nenávist byla zaměřena především na církev, která udržovala živou identitu slovenského národa a chránila jeho svobodu a důstojnost. On (Zeman) se dokázal postavit hrůzám vězení s vírou, odvahou a nadějí, že jednoho dne pravda zvítězí nad lží," řekl Amato během obřadu blahořečení, při kterém mezi početnými duchovními a davem lidí nechyběl ani bratislavský arcibiskup Stanislav Zvolenský a další zástupci církve ze Slovenska i zahraničí.

Zeman je prvním ze slovenských salesiánských kněží, který byl blahořečen. Celý proces prohlášení Zemana za blahoslaveného odstartoval v roce 2010, letos v únoru pak hlava katolické církve schválila dekret o jeho mučednictví.

Blahořečení je v římskokatolické církvi jedním z prvních stupňů v procesu vedoucímu ke svatořečení. Pro blahořečení je obvykle nutné prokázat zázrak, tato podmínka ale nemusí být splněna, pokud kandidát zemřel jako mučedník.

Naposledy byly na Slovensku blahořečené před 14 lety dvě slovenské oběti komunismu, a to řeholní sestra Zdenka Schelingová a biskup Vasiľ Hopko.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 77)