Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

List katolických biskupů: „Nejít k volbám není správným křesťanským postojem."

Domácí zpravodajství / kir / ČTK, red. / 5. října 2017 11:57
List katolických biskupů: „Nejít k volbám není správným křesťanským postojem.

Logo ČBK
Autor: ČBK

Praha - K odmítnutí nesnášenlivosti a nepodlehnutí slibům rychlých změn vyzývají před volbami do Poslanecké sněmovny čeští biskupové. Nabádají křesťany k podpoře těch, kteří vytvářejí životní prostor pro rodiny a berou vážně utrpení a potřeby druhých lidí v Česku, v Evropě i v jiných částech světa. Především ale ve výzvě, kterou 3. října zveřejnila Česká biskupská konference, vybízejí k účasti ve volbách. „Nejít k volbám není správným křesťanským postojem,“ uvádějí biskupové.

Apelují na to, aby lidé nepodlehli nabídkám rychlé změny za každou cenu. „Často voláme po změně a hlasujeme spíš proti něčemu, než pro něco. Novinka na trhu a změna za každou cenu není ale vždy výhrou a loď, která mění příliš často kurz, nikam nedopluje a veškerou energii vynakládá na neustálé otáčení ze strany na stranu,“ píší a bez jmenování konkrétní strany. Dobré je podpořit dlouhodobé snahy lidí, kteří v politice často nezištně a vytrvale něco smysluplného budují, dodávají.

Vypořádání, zúčtování či skoncování s něčím, co je označeno za špatné, není podle českých biskupů dostatečný politický cíl. Vymýtit les je vždy rychlejší a jednodušší, než les vysázet a roky o něj pečovat než vyroste, míní.

Diskuzi o volbách a politice vyvolalo i kázání kardinála Dominika Duky

Předseda ČBK kardinál Dominik Duka připomněl blížící se volby i při svátku českého patrona svatého Václava na tradiční pouti ve Staré Boleslavi. „Naši naději vidím v tom, že nám volby pomohou prosadit umlčovanou většinu,“ prohlásil před pár dny Duka, podle nějž se jedině tak naplní úsilí o demokratickou společnost. „Jen tak nebude většina manipulována a ovládána rozmary některých menšin,“ dodal kardinál. 

Jeho slova vyvolala pozitivní i negativní odezvy a otevřela prostor k vyjádření řady komentátorů i politiků. Podle některých názorů je jeho prohlášení nacionalistické a xenofobní, politolog Marián Sekerák v komentáři psaném pro Magazin Christnet pak považuje za nebezpečné, že v jistých církevních kruzích, nejenom v České republice, se poslední dobou objevuje opovrhování liberální demokracií. 

Svátováclavská tradice byla za druhé světové války zneužita nacisty, komunistický režim zase vydával Václava za slabocha. Státním svátkem je 28. září od roku 2000 a v kalendáři je označen jako Den české státnosti.

Věříme v národ?

Proti tomu, že česká katolická církev je údajně nacionalistická a uzavřená, protestovala přímo během pouti křesťansko-feministická skupina RFK. Jednalo se ale o vystoupení jen malé skupiny mezi 5000 poutníky. „Chceme církev, která spíše než národní sepjatost hlásá solidaritu a vzájemnost napříč hranicemi a bourá zdi, jež lidi dělí,“ uvedli protestující. Bližší než Duka je jim podle ČTK svými názory a prohlášeními papež František, který podle nich představuje otevřený proud katolické církve. Pokojnou demonstraci skupiny ve svém komentáři pro Lidové noviny ocenil literární historik Martin C. Putna, kterého oslovilo heslo z jejich transparentu: „Nevěříme v národ“. Citát naopak kritizoval politolog Alexandr Tomský v článku psaném pro server Novinky.cz. Podle Putny přeci máme věřit v Boha nikoliv v národ, Tomský má pak podezření, že protestující skupina nevěří ani v lidskou přirozenost. 

Podle Tomského, který je i lídrem pardubické kandidátky strany Realisté, pražský arcibiskup při svatováclavském oslavě dobře zdůraznil aspekt dne jako svátku české státnosti, nikoli církevní slavnost. „Prozíravý kardinál vědom, že jsme se opět ocitli v téměř válečném stavu, připomněl Karla Čapka, pro nějž byla svatováclavská hymna písní válečnou a ‚tvrdou prosbou za lid budoucí‘“, napsal Tomský.

Mnoho povyku pro nic?

Ke svému kázání při staroboleslavské pouti se vrátil v komentáři "Mnoho povyku pro nic? Glosa postsvatováclavská" i kardinál Dominik Duka. Komentuje heslo feministické skupiny "Nevěříme v národ" nebo svůj výrok o "rozmarech menšin". Kardinál chápe, že media dávají kuriozní skupině radikálů velký prostor, nechápe však jejich heslo, protože jsou pro něj slova národ, vlast posvátná, vzhledem k mnoha obětem statečných hrdinů a vojáků, kteří položili za svůj národ život.

Svůj výrok o rozmarech menšin pak spojuje s pojetím rodiny. "Neodsuzuji – v duchu Evangelia – lidi, ale nesouhlasím s jejich názory a idejemi. Můžeme přijmout opravdu vážně některými navrhovanou definici rodiny jako společenství lidí za účelem vzájemné pomoci a uspokojování svých potřeb?!!", píše kardinál ve svém komentáři.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
22%
 
Ne
23%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 82)