Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Setkání evangelické mládeže zakončila bohoslužba v katolickém kostele

Domácí zpravodajství / kir / e-cirkev.cz /red. / 9. října 2017 14:47
Setkání evangelické mládeže zakončila bohoslužba v katolickém kostele

Závěrečné nedělní bohoslužby se konaly v kostele Nejsvětějšího Srdce Ježíšova, který evangelíkům propůjčili katolíci
Autor: Petr Turecky

Jablonec nad Nisou - Bůh se ztratil. Vytrácí se z naší zkušenosti. Má cenu ho hledat? Proč? Jak se hledá ztracený Bůh? Na základě jaké zkušenosti se o Bohu dá znovu začít smysluplně mluvit? Nebo snad On hledá nás?! A ztrácíme se my? Tématu hledání ztraceného Boha se věnoval Sjezd (nejen) evangelické mládeže, který se konal v Jablonci nad Nisou 6. – 8. října. Přijelo na něj 500 lidí.

Motto „Wanted: Bůh“ se prolínalo většinou připravovaných programů. Páteční program zahájily patnáctiminutovky inspirované konferencemi TEDx. Čtyři řečníci v nich popsali svou cestu k víře a Bohu.

Sobotní dopoledne čekala účastníky přednáška Petra Pokorného, v níž se zaměřil na to, zda lidé Boha potřebují a hledají jej, nebo na existenci zla a utrpení ve světě. Ústřednímu tématu se věnovala také většina dílen, přednášek a debat, ať už to bylo hledání Boha ve válce, ve vězení nebo v moderních technologiích, filmu, výtvarném umění, právu a v Bibli.

Setkání evangelické mládeže zakončila bohoslužba v katolickém kostele

Kostel Nejsvětějšího srdce Ježíšova v Jablonci nad Nisou
Autor: Ben Skála

Jablonec je tradičně spojen s bižuterií, a proto měli zájemci možnost vyzkoušet si výrobu šperků v tamní umělecko-průmyslové škole. Sobotní večer provázelo divadelní představení Oskar a růžová paní, který ve všech zanechal silné emoce. Před večerním ztišením ještě vystoupil písničkář Jakub Čermák (Cermaque). Oba večery zakončily modlitby Taizé.

Závěrečné nedělní bohoslužby se konaly v kostele Nejsvětějšího Srdce Ježíšova, který evangelíkům propůjčili katolíci, řada z nich se také bohoslužeb zúčastnila. Nebylo to poprvé, kdy se evangelické bohoslužby, při této celorepublikové akci, konaly v katolickém kostele. Z prostorových důvodů si evangelíci domluvili slavení bohoslužeb například v kostele sv. Barbory v Kutné Hoře již v roce 2004. Výtěžek kostelní sbírky (stejně jako výtěžek dražby sjezdového loga) putoval jabloneckému středisku Diakonie ČCE Kruháč, které provozuje nízkoprahová zařízení pro děti a mládež.

Sjezdu (nejen) evangelické mládeže se pravidelně účastní několik set evangelíků z celé republiky, dveře jsou ale otevřené i lidem jiných vyznání a nevěřícím. Setkání připravuje Českobratrská církev evangelická od roku 1990, kdy po éře socialismu navázala na tradici prvorepublikových setkání. Pokaždé se koná na jiném místě republiky. Obsahem akce jsou dílny, přednášky, diskuse, hudba, divadlo, film, duchovní programy a mnohé jiné. Probírána jsou aktuální témata týkající se života mladých lidí a jejich problémů. Podle organizátorů je cílem vést mladé lidi k samostatnosti, toleranci, rozvíjení ekumenických kontaktů, získávání kulturního rozhledu a schopnosti orientovat se v dnešní společnosti.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 77)