Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

V olomoucké katedrále budou v sobotu vysvěceni dva noví biskupové. Očekávají se tisíce věřících

Domácí zpravodajství / kir / cirkev.cz / 11. října 2017 21:16
V olomoucké katedrále budou v sobotu vysvěceni dva noví biskupové. Očekávají se tisíce věřících

P. Antonín Basler, dosavadní kancléř arcibiskupství, a Mons. Josef Nuzík, generální vikář s arcibiskupem Graubnerem
Autor: ČBK / František Jemelka

Olomouc - Událost, jaká se v Olomouci uskutečnila naposledy před 27 lety, proběhne v sobotu 14. října v katedrále sv. Václava. Biskupské svěcení zde přijmou dva kandidáti, které papež František v červenci jmenoval pomocnými biskupy olomoucké arcidiecéze: Mons. Antonín Basler a Mons. Josef Nuzík.

Biskupské svěcení začíná v sobotu v 10.00 hodin, oběma kandidátům ho udělí arcibiskup Jan Graubner a spolusvětiteli budou Josef Hrdlička, emeritní pomocný biskup olomoucký, a Vojtěch Cikrle, biskup brněnský. Pozvání ke slavnosti přijala také většina biskupů z ostatních diecézí ČR i zástupci biskupských konferencí ze Slovenska, Polska a Německa. Očekává se účast několika tisíc věřících především z olomoucké arcidiecéze, ale i dalších míst Moravy a Čech.

Katedrála je podle jejího faráře Ladislava Šviráka na takové množství lidí připravena. „Uvnitř i venku před dómem budou umístěny velkoplošné obrazovky, takže na dění u oltáře bude dobře vidět odevšad,“ uvedl. V pohotovosti bude zdravotnická služba, dostatečný počet toalet a po skončení slavnosti i občerstvení. Předprogram zahrnuje od 8.30 příležitost k přijetí svátosti smíření a od 9 hodin společnou modlitbu růžence. „Zpěvníky mohou lidé nechat doma, všichni dostanou brožuru s texty i písněmi,“ dodal Švirák.

Oba kandidáti přiznávají, že jejich pocity jsou pár dní před svěcením smíšené. „Cítím svou nedostatečnost i velké očekávání od jiných. Naštěstí to všechno vyvažuje Boží milost, kterou bude přinášet svátostné svěcení,“ shrnul Mons. Josef Nuzík. Jako součást přípravy na svěcení si on i druhý z kandidátů, Mons. Antonín Basler, nechali vytvořit biskupský znak a vybrali si také heslo, s nímž do nacházející služby chtějí vstoupit.


Aktualizováno 14. října

Slavnosti se zúčastnily dva tisíce věřících 

Významnému okamžiku, který se ve městě konal po téměř 30 letech, přihlíželo zhruba 2000 věřících. Do Olomouce přijeli z celé arcidiecéze i různých částí republiky. Slavnostní akt si nenechali ujít ani další biskupové z Česka, Slovenska a Polska.

Bohoslužba začala průvodem přes Václavské náměstí. Průvod, ve kterém šli jáhni, kněží a biskupové, poté zamířil k oltáři. Svěcení oběma kandidátům udělil olomoucký arcibiskup Jan Graubner, spolusvětitelem byli emeritní pomocný biskup olomoucký Josef Hrdlička a brněnský biskup Vojtěch Cikrle. Vysvěcení biskupů odměnili lidé, kteří zaplnili katedrálu do posledního místa, dlouhým potleskem. "Biskupské svěcení není věc běžná. Naposled se v Olomouci konalo v dubnu 1990, kdy jsme spolu s biskupem Josefem Hrdličkou přijímali biskupské svěcení," řekl ČTK arcibiskup Jan Graubner.

Významný okamžik si nenechali ujít lidé ze všech koutů kraje. Ke katedrále mířily davy věřících ještě dávno před zahájením samotného aktu, ulice v okolí také zcela zaplnila auta a autobusy. Ti, kteří se do katedrály nedostali, mohli dění pozorovat na velkoplošných obrazovkách. Podle mluvčího olomouckého arcibiskupství Jiřího Gračky se do katedrály vešlo odhadem 1700 lidí, dalších zhruba 300 věřících stálo venku.

 

 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
49%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
25%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 53)