Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Biskup Holub se distancoval od předvolebních článků v časopisu RC Monitor

Domácí zpravodajství / vlu / Vlastní zpráva / 13. října 2017 20:41
Biskup Holub se distancoval od  předvolebních článků v časopisu RC Monitor

Tomáš Holub, biskup plzeňské diecéze
Autor: Cirkev.cz / Roman Albrecht

Plzeň - Články podle něj například v některých pasážích překračují hranice, které křesťanství jasně dělí od štvavé a nenávistné ideologie. Holub zpochybnil i komentář, který věřícím voličům doporučuje vybrat strany prosazující odklon od Evropské unie. Plzeňský biskup své výhrady vůči článkům adresoval v otevřeném dopisu šéfredaktorce, redakční radě a teologickému poradci časopisu.

„S velkým zděšením a zároveň smutkem jsem četl v posledních dvou číslech Vašeho časopisu Monitor (č. 17 a 18) slova, která se týkají domněle křesťanských postojů,“ píše Holub v úvodu dopisu.

„Jestliže se v čísle 18 můžeme v článku Jiřího Fuchse dočíst, že lépe nežli volit tradiční strany má smysl naslouchat populistické a na šíření strachu založené kampani SPD Tomia Okamury, pak jsem skutečně zaskočen. Jestliže při nalistování dalších stran Vašeho časopisu zaznívá ve stati Dr. Tomana povzdech, že křesťanská strana má na své kandidátce muže židovské národnosti, pak jsem přesvědčen, že je již hrubě překročena hranice, která jasně dělí křesťanství od štvavé a nenávistné ideologie. O co smutnější je, jestliže sám teologický poradce v čísle předcházejícím jasně říká, že podpora Evropské unie v programu politické strany znamená signál takovou stranu z rádoby ‚křesťanských‘ důvodů nevolit,“ pokračuje biskup Holub a v závěru textu nabízí zástupcům časopisu vzájemné setkání.

Biskup Holub se distancoval od  předvolebních článků v časopisu RC Monitor

Otevřený dopis
Autor: Tomáš Holub

Publicistický čtrnáctideník Monitor vychází s církevním schválením Arcibiskupství pražského z roku 2010. Šéfredaktorkou časopisu je Zdeňka Rybová, vedoucí Linky pomoci a tisková mluvčí Hnutí pro život. Redakční radu tvoří Roman Cardal, Pavel Mayer, Josef Mudra, Radim Ucháč a Ondřej Vaněček. Prezident Hnutí Pro život ČR Radim Ucháč byl letos na Národní svatováclavská pouti v Staré Boleslavi jmenován Rytířem Papežského rytířského řádu sv. Silvestra.

SPD není pro křesťanského voliče přijatelná 

Plzeňský biskup se k tématu voleb vyjadřuje i v posledním čísle Katolického týdeníku. Podle něj je morálně ospravedlnitelné nejít k volbám pouze v extrémních situacích, kdy je jasné, že volby nejsou svobodné, ale spíše demonstrují příslušnost občanů k nějaké totalitě. A na otázku, čeho by si křesťané měli v programech jednotlivých politických stran všímat především, odpovídá: „Základních lidských hodnot, které přinášejí společenskou stabilitu a budují vnitřně pocitové vztahy mezi lidmi. Všechno, co rozeštvává, co staví na strachu, nebo naopak slibuje ráj na zemi, je základně neslučitelné s pravou křesťanskou nadějí. Bohužel i u nás jsou takové strany. Klasickým příkladem, který se nebojím zmínit, je Tomio Okamura. Jeho strana podle mě není pro křesťanského voliče přijatelná.“

Česká biskupská konference na začátku října vydala výzvu k účasti v parlamentních volbách.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.
Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
50%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
24%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 54)