Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Známý matematik John Lennox a sociolog Os Guinness vystoupí v Praze

Domácí zpravodajství / juml / red / 2. listopadu 2017 15:26
Známý matematik John Lennox a sociolog Os Guinness vystoupí v Praze

John Lennox
Autor: Wikipedia.org / Wikimedia Commons

Praha - Univerzitní křesťanské hnutí pořádá spolu s Filozofickou fakultou UK sérii dvou přednášek profesora matematiky Johna Lennoxe a sociologa Ose Guinnesse.

John Lennox: Time for Science. What can we really know?
2. listopadu od 19 hod
Právnická fakulta Univerzity Karlovy, nám. Curieových 7, Praha 1; Collegium Maximum

Inspirován kantovskými otázkami Co můžeme skutečně vědět? V co můžeme doufat? Jak na základě odpovědí na tyto otázky máme jednat? přiblíží John Lennox myšlení René Descarta a Edmunda Husserla. Věnovat se bude také otázce, zda je možné vědět na základě měřitelných dat a zda existuje také druh vědění vztahující se k poznání lidí či něčeho, co nás přesahuje. Lennox se ve své přednášce dotkne i pojetí vědy jako nástroje poznání a srovná přístupy předních křesťanských i sekulárních myslitelů k této otázce.

Os Guinness: Time for Truth. Who can we really trust?
6. listopadu od 19 hod
Filozofická fakulta Univerzity Karlovy, nám. Jana Palacha 2, Praha 1; velká aula č. 131

V postmoderní společnosti podle Ose Guinnesse neexistuje pravda v objektivním nebo absolutním smyslu, neboť je vždy relativizována. Přesto je pro nás pravda nepostradatelná pro dosažení skutečné svobody a kvalitního života. Je rovněž něčím, co nás konfrontuje, co formuje naše touhy a je podle našich tužeb zpětně formováno. Přednáška je zaměřená na různá pojetí pravdy v současném světě. Guinness je přesvědčen, že skutečná svoboda a pravdivost našeho života nás vede k integritě a odpovědnosti.

 

Medailony přednášejících
John Lennox
John C. Lennox je profesorem matematiky a filozofie vědy na Univerzitě v Oxfordu. Vystudoval matematiku na Cambridge University, kde získal doktorát za disertaci nazvanou “Centrality and permutability in soluble groups”. V Oxfordu následně získal doktorát v oblasti filozofie vědy a také MA v oboru bioetiky, který získal na University of Surrey. Působil na univerzitách ve Vídni, Wützburgu a Alberta, Minsku, Kievě, Moskvě, Novosibirsk a Ramat Gan. Plynule mluví německy, španělsky, francouzsky a rusky. Z ruštiny přeložil řadu významných matematických publikací. Posledních několik let se věnuje obhajově křesťanské víry zejména v konfontaci s novým ateismem. Lennox je členem London Mathematical Society, Trinity Forum a mnoha univerzitních spolcích v Oxfordu.Jeho polemiky s Richardem Dawkinsem a Christopherem Hitchense dokonce vyšly knižně (God’s Undertaker: Has Science Buried God?, 2009; Gunning for God, 2011; Seven Days that Divide the World, 2011). Je názorovým oponentem Stephena Hawkinga, na jehož publikaci The Grand Design (2011) Lennox odpověděl knihou God and Stephen Hawking (2011).

Os Guinness
Sociolog Os Guinness je přímým potomkem Arthura Guinnesse, zakladatele dublinského pivovaru Guinness. Narodil se v Číně, kde jeho rodiče během druhé světové války pobývali jako lékařští misionáři. Byl svědkem čínské revoluce v roce 1949 a společně s mnoha dalšími cizinci byl vyhoštěn. Vrátil se do Evropy, kde studoval na University of London a následně na Oriel College v Oxfordu, kde získal doktorát. Os Guinness napsal a editoval více než třicet knih včetně The Call, Time for Truth, Long Journey Home, Unspeakable, A Free People’s Suicide, The Global Public Square a Renaissance. Než se odstěhoval do Spojených států v roce 1984, pracoval jako nezávislý reportér BBC. Od té doby byl hostujícím badatelem ve Woodrow Wilson Center for International Studies, lektorem na Brookings Institution, Trinity Forum a EastWest Institute v New Yorku. Byl ředitelem Williamsburg Charter Foundation a je autorem The Global Charter of Conscience publikovaného Evropským Parlamentem v roce 2012.

Obě přednášky budou proneseny v anglickém jazyce bez překladu. Vstup je volný a přednášky jsou veřejné. Z obou přednášek bude pořízen videozáznam, který bude dostupný na internetu a opatřen českými titulky. Přednáška Ose Guinnesse bude vysílána živě v českém znění na internetovém rádiu TWR.

Video pozvánka děkanky doc. Mirjam Friedové, PhD.: https://youtu.be/dBDehXEUAiE

Pořádající instituce
Filozofická fakulta Univerzity Karlovy a Univerzitní křesťanské hnutí

Na tyto akce následují další přednášky v rámci festivalu Něco víc než, o kterých nalezenete informace na www.necovicnez.cz.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.
Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
26%
 
Ne
19%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 42)