Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Ve sbírce na svatovítské varhany je polovina potřebných peněz

Domácí zpravodajství / kir / ČTK / 7. listopadu 2017 8:35
Ve sbírce na svatovítské varhany je polovina potřebných peněz

Ilustrační foto: pohled do chóru svatovítské katedrály
Autor: Wikipedia.org / Aconcagua / Creative Commons

Praha -

Ve sbírce na stavbu nových varhan pro Chrám svatého Víta se už sešlo 39,4 milionu korun, tedy 52 procent potřebné částky. Jen během pátečního benefičního koncertu ve svatovítské katedrále se vybralo 2,5 milionu korun. V tiskové zprávě to uvedl Nadační fond Svatovítské varhany. Nové varhany by se měly v Chrámu svatého Víta poprvé rozeznít v říjnu 2019.

Benefiční koncert se v katedrále odehrál v předvečer výročí vzniku republiky. Koncert přenášely Česká televize a Český rozhlas, diváci a posluchači mohli přispívat na nový nástroj telefonicky nebo dárcovskými SMS zprávami. Během koncertu byla spuštěna další možnost podpory, a to "adopce" píšťal budoucích varhan. Píšťaly je možné adoptovat v šesti cenových hladinách od 2000 do 30.000 korun. Za čtyři dny od spuštění této formy podpory již bylo adoptováno více než 800 píšťal z celkových 6700. Příspěvek na varhany je nadále možné poukázat na účet nadace číslo 2109930876/2700 nebo dárcovskou SMS na 87 777 v částkách 30, 60 nebo 90 korun.

Nové varhany ze Španělska

Nové varhany na základě smlouvy podepsané letos v dubnu vyrobí španělská varhanářská firma Gerharda Grenzinga. Grenzingova firma zhotovila už 138 nových varhan, mimo jiné i nástroje do bruselské či madridské katedrály. Dalších více než 90 historických nástrojů zrekonstruovala. Nástroj pro Prahu bude inspirován francouzskými vlivy a umožní vedle klasické hudby hrát také současné varhanní skladby. Nejmenší píšťala bude měřit sedm milimetrů, nejdelší přesáhne délku sedmi metrů.

Několik píšťal Grenzing v chrámu akusticky zkoušel před týdnem, zjišťoval tím optimální rozmístění píšťal na kruchtě kvůli co nejlepšímu šíření zvuku i statice. Varhany budou vážit 22 tun a v současném stavu by je kruchta neunesla. Kvůli svým rozměrům také zakryjí z pohledu zevnitř vitrážovou rozetu v čele katedrály. "Čekají nás jednání s památkáři, která nebudou jednoduchá," řekl ČTK organolog pražské arcidiecéze a člen komise Štěpán Svoboda. Kvůli rozměrům píšťal s hlubokými tóny, jež měří i 16 metrů, ale jiné řešení nevidí.

Současné varhany jsou provizorní

Katedrálu na Pražském hradě dodnes rozeznívají Mölzerovy varhany. V době svého vzniku ve 30. letech minulého století byly zamýšleny jako provizorní, akusticky totiž neobsáhnou celý chrám. Společenství svatovítské katedrály zaštiťující sbírku pro varhany, které by svou hudbou rozezněly celý prostor, vzniklo z iniciativy kardinála Dominika Duky před dvěma lety. Nový nástroj bude umístěn na západní kruchtě.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
50%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
24%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 54)