Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Zástupci Prahy, Senátu a studentů přijeli do Vatikánu „lobovat“ za světové setkání mládeže v Praze

Ze světa / kir / ČTK / 16. listopadu 2017 17:49
Zástupci Prahy, Senátu a studentů přijeli do Vatikánu „lobovat“ za světové setkání mládeže v Praze

Ilutrační foto: Svatopetrské náměstí ve Vatikánu
Autor: Wikipedia.org / Francois Malan / Wikipedia Commons

Řím/Praha - Papež František se včera ve Vatikánu při generální audienci setkal s českou delegací, v níž byli mimo jiné primátorka Prahy Adriana Krnáčová, kardinál Dominik Duka či skupina studentů Arcibiskupského gymnázia v Kroměříži. Cílem cesty bylo podpořit žádost o pořádání světového setkání křesťanské mládeže v roce 2022, o něž se česká metropole uchází.

Členové delegace, kterou vede první místopředsedkyně Senátu Miluše Horská, se ve Vatikánu dnes ještě setkají s kardinálem Pietrem Parolinem a kardinálem Josephem Farrellem. Na programu mají i pietní akt v bazilice svatého Petra, kde položí květiny na hrob kardinála Josefa Berana a k soše svaté Anežky České.

Cesta byla uspořádána ke státnímu svátku 17. listopadu, který je v Česku Dnem boje za svobodu a demokracii. Politiky, mezi nimiž byl i primátor Olomouce Antonín Staněk či náměstek ministra zahraničí Václav Kolaja, doprovázel stočlenný sbor studentů z Arcibiskupského gymnázia v Kroměříži a cimbálová kapela ze Stojanova gymnázia z Velehradu.

"První, co (papež František) řekl, když mu představili naši delegaci, bylo, že Praha je nejkrásnější město Evropy," popsal ČTK setkání s papežem pražský radní Jan Wolf. Papež podle Wolfa také řekl, že v Praze nikdy nebyl a že by se do tohoto města chtěl jednou podívat.

Delegace z pražského magistrátu pozvala osmdesátiletého papeže do Prahy a při osobním setkání mu předala fotografii metropole. Oficiální pozvánka je součástí církevní žádosti o pořádání setkání mládeže. "My věříme, a proto jsme sem jeli, že to bude Praha," řekl ČTK radní Wolf. Praha je podle neoficiálních informací jediným kandidátem, ale podávání žádostí ještě nebylo uzavřeno. Rozhodnout by měl Vatikán v příštím roce.

Světové dny mládeže organizuje katolická církev a setkávají se při nich křesťané z celého světa. Akce se koná každé tři roky a tradičně se jí účastní také papež. Poslední dny mládeže, které trvají týden, se uskutečnily loni v červenci v Polsku a závěrečného setkání se zúčastnilo na 2,5 milionu lidí, včetně asi 6000 Čechů.

Světové dny mládeže se poprvé konaly v roce 1984 z iniciativy tehdejšího papeže Jana Pavla II.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 46)