Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Cenu Paměti národa dostal i katolický kněz František Lízna

Domácí zpravodajství / kir / Vlastní zpráva / 18. listopadu 2017 13:26
Cenu Paměti národa dostal i katolický kněz František Lízna

P. František Lízna SJ
Autor: Wikipedia.org / Creative Commons

Praha - Političtí vězni 50. let František Suchý, Mária Matejčíková a František Lízna a vězeň koncentračního tábora a partyzán Otto Šimko. Čtyři lidé, kteří se dokázali vzepřít totalitní moci, převzali 17. listopadu Ceny Paměti národa. Ceny předává společnost Post Bellum působící v České ale i Slovenské republice. Slavnostní předání se uskutečnilo včera večer v Národním divadle. Večer přenášela živě Česká televize, Český rozhlas Plus a Rozhlas a televízia Slovenska. Moderoval Martin Veselovský. Ceny Paměti národa jsou součástí Festivalu Svobody, který probíhal 17. 11. v Praze i v regionech.

Mezi oceněnými je i katolický kněz František Lízna, který patří k lidem, s nimiž komunistický režim neměl slitování. V letech 1960 až 1987 byl z politických důvodů čtyřikrát souzen a vězněn, veřejnou kněžskou činnost nemohl až do zhroucení režimu v roce 1989 vykonávat. Po celou tuto dobu Lízna pracoval převážně v dělnických profesích a ve zdravotnictví jako sanitář. V roce 1978 podepsal Chartu 77.

Po revoluci začal působit jako vězeňský duchovní v Kuřimi nebo na Mírově. Kromě vězňů se ve své pastoraci zaměřil i na Romy, bezdomovce či jinak různě sociálně vyloučené lidi. V magazínu Christnet vyšlo i několik článků o jeho poutních cestách do Santiaga de Compostelly, Říma, Sevastopolu nedo za svatou Brigitou do Švédska.

Udílení Ceny Paměti národa se stává tradicí

Ceny Paměti národa byly předány již po osmé. Od roku 2010 bylo oceněno 33 osobností. Mezi laureáty jsou váleční veteráni, političtí vězni, odbojáři, přeživší holocaustu, perzekvovaní spisovatelé či představitelé undergroundu, skauti, příslušníci církví a mnozí další.

„Hodně věcí je podobných jako loni. A přesto jsme v jiné situaci aspoň my v Čechách. Je nedlouho po parlamentních volbách a před námi za pár týdnů volby prezidentské. Doufám, že příběhy Paměti národa inspirují voliče, aby zvolili takového prezidenta, který na první místo staví úctu a obranu lidských práv, nikoliv ekonomické zájmy v Číně a Rusku.“ uvedl k letošnímu výběru oceněných Mikuláš Kroupa, ředitel Post Bellum. Jeho slova jsou zjevnou narážkou na jednání současného prezidenta Zemana, kterého Kolegium Paměti národa kritizovalo v červnu letošního roku za jeho odmítnutí ocenění kardinála Miroslava Vlka.

Společnost je hlavním koordinátorem projektu dokumentace vzpomínek pamětníků důležitých historických událostí 20. století. Letošní rok se znovu připojila k připomínce Dne válečných veteránů a organizuje sbírku na financování dokumentace příběhů válečných veteránů, politických věznů a dalších perzekvováných osob. 

 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články


Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
26%
 
Ne
21%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 43)