Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Polský "disidentský" kněz má znovu zákaz vyjadřovat se v médiích

Ze světa / kir / ČTK / 19. listopadu 2017 18:42
Polský

Ilustrační foto: polská vlajka
Autor: Pexels.com

Varšava -

Polský duchovní a novinář Adam Boniecki, který dlouhá léta řídil polské vydání vatikánského listu l'Osservatore Romano, než se stal šéfredaktorem prestižního katolického časopisu Tygodnik Powszechny, má opět zakázáno vyjadřovat se v médiích. Stalo se tak poté, co řečnil na pohřbu Piotra Szczensného, který se minulý měsíc upálil ve Varšavě na protest proti nynější konzervativní vládě, napsal opoziční list Gazeta Wyborcza.

Bonieckého nadřízený mu odebral povolení vyjadřovat se v médiích "pro duchovní dobro věřících", kteří se po Bonieckého vyjádřeních "mohli cítit zmateni ohledně církevního učení o morálním hodnocení sebevraždy, anebo dokonce pohoršeni".

Na pohřbu Piotra Szczensného, který se zapálil 19. října v centru Varšavy na protest proti porušování občanských svobod a demokracie a kterého provládní média označují za "oběť totální opozice", Boniecki řekl, že "Piotr byl z těch lidí, kteří vidí ostře i to, čeho si většina nevšimne, a cítí otřesy, které hodně lidí nevnímá, a vidí příznaky katastrofy - věřil, že může varovat, a věděl, že to musí udělat".

Boniecki navíc na sociálních sítích podpořil sexuální menšiny, "přestože jejich počínání je v naprostém rozporu s morálním učením církve", uvedl tajemník kongregace kněží mariánů a dodal, že proto byly podniknuty příslušné kroky k ukáznění kněze.

Opakovaný zákaz

Gazeta Wyborcza připomněla, že Bonieckému byl až letos v létě zrušen předchozí zákaz vyjadřovat se v médiích, kterým byl postižen v roce 2011. Stalo se tak poté, co hovořil o "nešťastném" pověšení kříže v Sejmu (tedy v polské poslanecké sněmovně), o klerikalizaci veřejného života a také se pozastavoval nad tím, že vratislavský biskup kritizoval populárního rockera jako "kacíře, satanistu a milovníka ztělesněného zla".

"Vůbec nevěřím, že jestli se po celé zemi vyvěsí kříže, tak to zabrání sekularizaci. Nemá to větší význam, nic to neznamená. Je snad Sejm více křesťanský, když tam visí kříž? Občas se mi chce říct: Ježíši, raději se nedívej," prohlásil Boniecki v televizi před šestiletým zákazem vyjadřovat se.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 80)