Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Papež sloužil bohoslužbu pro tisíce chudých lidí a pomáhal servírovat oběd

Ze světa / kir / ČTK, AED / 19. listopadu 2017 19:04
Papež sloužil bohoslužbu pro tisíce chudých lidí a pomáhal servírovat oběd

Papež František
Autor: Wikipedia.org / Creative Commons

Vatikán -

Papež František dnes ve svatopetrském chrámu sloužil bohoslužbu pro tisíce lidí bez majetku, práce i domova, v rámci prvního katolického světového dne chudých. Papež při této příležitosti burcoval 1,2 miliardy katolíků po celém světě do boje proti lhostejnosti, které nejchudší čelí. Pomoc potřebným představuje podle něj propustku do ráje.

"Bůh se nás nebude ptát, zda cítíme spravedlivé rozhořčení, ale zda jsme udělali něco dobrého," řekl František. Lhostejnost káral jako hřích opomenutí, který se projevuje, "když se odvracíme od bratra či sestry v nouzi, když říkáme, že se mne to netýká, že je to problém společnosti, když přepínáme televizní kanály, když je tam rušivá otázka, když se zlobíme, ale nic neuděláme". V očích světa se sice může zdát, že chudí nemají valnou cenu, ale podle papeže jsou to právě oni, "kdo nám může otevřít cestu do nebe, být naší propustkou do ráje", protože "je naší evangelickou povinností postarat se o ně".

Svým hostům - asi sedmi tisícovkám lidí shromážděných dobrovolníky v chrámu - František kromě bohoslužby podával i chutné jídlo; asi 1500 jich poobědvalo přímo s papežem ve velké audienční síni, další v přilehlých prostorách. Velká většina potřebných pocházela z Říma a dalších částí Itálie, ale charita se postarala, aby přijely také skupiny z Francie, Španělska, Německa a Polska.

Menu pro chudé sestavil šéfkuchař Sergio Dussin, který ve Vatikánu chystá tabule hodnostářům. Podávaly se gnocchi, ryby s rajčaty, olivami, benátským sýrem, telecí se zeleninou a jako zákusek tiramisu na benátský způsob.

Papež prodal luxusní limuzínu na podporu křesťanů v Iráku

František velkou část svého pontifikátu věnuje tomu, aby hájil chudé, přistěhovalce a potřebné. Tři dny po svém zvolení na papežský stolec v roce 2013 prohlásil, že by si přál "chudou církev a pro chudé". Sám se vzdal luxusu rozlehlého papežského apartmá a usadil se v penzionu, rovněž tak místo v limuzíně raději jezdí v modrém fordu.

Minulý týden dostal unikátní model vozu Lamborghini, který se rozhodl prodat v dražbě. Část peněz postoupí organizaci Církev v tísni (Aide à l’Eglise en Détresse). Tímto gestem chtěl František explicitně podpořit její projekt „návrat ke kořenům“, který má pomoci iráckým křesťanům vrátit se zpátky domů, do Ninivské planiny.

Nebylo to poprvé, kdy papež František podpořil prostřednictvím Církve v tísni pronásledované křesťany v Iráku. V roce 2016 poskytl 100 000 eur klinice sv. Josefa v Arbílu, kde se momentálně léčí tisíce uprchlíků.

„Dnes jsme se se Svatým Otcem setkali, poděkovali mu a znovu potvrdili touhu pokračovat v našem projektu, přičemž jsme mu ukázali fotky prvních rodin, které se mohly vrátit domů,“ říkají prezident Církve v tísni v Itálii Anfredo Mantovano a Alessandro Monteduro, její ředitel.

Nadace děkuje rovněž firmě Lamborghini. „Dar od tohoto výrobce automobilů je díky papežovi konkrétní pomocí křesťanům, kteří trpí pod břemenem velkých podniků,“ shrnuje prezident italské Církve v tísni.


Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
22%
 
Ne
23%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 82)