Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Ikonopisecký seminář bude otevřený všem zájemcům. Organizátoři ale odmítají ekumenismus

Domácí zpravodajství / kir / Vlastní zpráva / 19. listopadu 2017 21:14
Ikonopisecký seminář bude otevřený všem zájemcům. Organizátoři ale odmítají ekumenismus

ilustrační foto: Ikona Krista a sv. Menase (Egypt, 6. století, dnes ve sbírkách muzea v Louvre)
Autor: wikipedia.org / Wikipedia Commons

Praha -

Orthodoxia Christiana ve spolupráci s ikonopiseckou dílnou „E.E.E.“ (se sídlem v Řecku, v městečku Fili poblíž Athén) pořádá třídenní „vánoční“ seminář ikonopisectví. Seminář je otevřen všem zájemcům o pravoslavné ikonopisectví - jak těm, kteří dosud s ikonami žádné zkušenosti nemají, tak těm, kteří mají vážný zájem o prohloubení svých znalostí a dovedností v této z generace na generaci předávané tradici byzantského umění.

Tento - již třetí - ročník ikonopiseckého semináře proběhne pod přímým vedením nositele této tradice - jerodiákona (tj. mnicha s hodností diákona) Gabriela, který se ikonopisem zabývá několik desítek let, má za sebou práci na výzdobě mnoha chrámu a který v Řecku vede pravidelné týdenní ikonopisecké kurzy. Překlad do češtiny zajistí presbytera (titul používaný v Řecku pro manželku kněze) Klára Jánová a teoretickou část zaštítí kněz Miloš Mrázek. Hlavní náplní letošního ročníku bude malba ikony Krista - vtěleného Boha, nazývaná  Emanuel, což znamená  „s námi Bůh“ (Iz 7, 14). Každý z účastníků si ze semináře odnese vlastnoručně vyrobenou ikonu.

Seminář se bude konat od pátku 15. prosince do neděle 17. prosince v Praze 9, ve studiu Prám. Zájemci se mohou dozvědět podrobnosti na webu www.orthodoxiachristiana.cz - kde jsou také fotografie a video z minulých ročníků, a nebo zaregistrovat na emailu ikony@orthodoxiachristiana.cz

Stránky Orthodoxia Christiana provozuje Řecká pravoslavná starostylní církev, která se duchovně stará o pravoslavné křesťany, kteří odmítají ekumenismus a kteří od roku 1924 přerušili společenství s takzvanými oficiálními místními pravoslavnými církvemi, zapojenými do ekumenického hnutí. Jde o tu část pravoslavných křesťanů, kteří považují ekumenismus za církevní herezi a nový kalendář za odsouzenou inovaci, stojí doslovně na českých stránkách církve.  Podle Martina Sovy, který o akci magazín Christnet.eu informoval, se ke starostylní církvi hlásí 10% řeckých věřících a s většinovou novostylní církví nemají eucharistické společenství.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
23%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 87)