Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Španělští biskupové kritizovali katalánský separatismus a nový zákon o sexuálních menšinách

Ze světa / kir / ČTK / 28. listopadu 2017 9:55
Španělští biskupové kritizovali katalánský separatismus a nový zákon o sexuálních menšinách

Katalánská vlajka
Autor: Christnet.eu / Jan Kirschner

Madrid/Barcelona -

Katolická církev ve Španělsku kritizovala deklaraci nezávislosti, kterou před měsícem vyhlásil katalánský regionální parlament. Španělská biskupská konference ji označila ji za "vážný a znepokojivý fakt" a zároveň vyzvala své biskupy a kněze - hlavně ty katalánské -, aby se neangažovali v politických otázkách. Řada církevních hodnostářů v Katalánsku se netajila sympatiemi k separatistům.

"Podporujeme obnovení ústavního pořádku," sdělil mluvčí biskupské konference José Maria Gil Tamayo. Biskupové a kněží by podle něj měli hlavně podporovat mírové soužití tím, že "se vzdají konkrétních politických akcí, které by mohly ohrozit jejich poslání být pastory pro všechny".

Církev proto vyzvala všechny zmíněné k "úsilí podporující sociální soudržnost ve veřejném, rodinném a církevním životě" s ohledem na regionální volby, které se budou konat 21. prosince v Katalánsku. Zdůraznila zároveň potřebu všeobecného usmíření.

Více než 400 kněží a jáhnů podepsalo v Katalánsku manifest na podporu referenda o nezávislosti, které se navzdory zákazu Madridu uskutečnilo 1. října. V textu vyzývali k "vyposlechnutí legitimních aspirací katalánského lidu". Vláda premiéra Mariana Rajoye si kvůli tomu podle španělského tisku stěžovala ve Vatikánu.

Španělští biskupové kritizovali katalánský separatismus a nový zákon o sexuálních menšinách

Symboly pro ženskou (vlevo) a mužskou (vpravo) homosexualitu
Autor: wikipedia.org / Martin Strachoň / Wikimedia Commons

Zákon o sexuálních menšinách zavede cenzuru

Za fundamentalistický a inkviziční pak na svém zasedání označila španělská biskupská konference návrh zákona proti diskriminaci osob s menšinových sexuálním zaměřením (LGBTI), který nyní projednávají španělští poslanci. Podle generálního tajemníka biskupské konference Josého Maríi Gila tento zákon nastavením jednotné ideologie omezí svobodu vyjadřování či náboženskou svobodu. Informovala o tom dnes agentura EFE.

Šéf biskupské konference označil návrh za "totalitářský". Podle něj vnucuje široké veřejnosti, od žáků ve školách až po sdělovací prostředky, jednotnou genderovou vizi, která "nedovoluje svobodu myšlení". Součástí návrhu je podle deníku ABC i vytvoření státní agentury, která má dohlížet na dodržování zákona a ukládat za jeho porušování pokuty.

"Zákon povede k opravdové cenzuře, je to fundamentalistický návrh s inkvizičními vizemi," prohlásil v pondělí Gil na tiskové konferenci. Informoval tak o výsledku jednání biskupů z minulého týdne. Podle nich návrh vážně ohrozí základní práva a svobody, jako je svoboda vyznání, myšlení či vyjadřování.

Návrh, který předložila radikálně levicová strana Podemos, podle Gila například požaduje, aby ve školních učebnicích byly informace o různých typech "rodin", včetně homosexuálních.

Gil nicméně zdůraznil, že biskupové jsou pro ochranu důstojnosti každého člověka i menšin. Tato ochrana ale s sebou nesmí nést "anulování práv a svobod" ostatních.

Šéf španělské biskupské konference dnes rovněž uvedl, že proti návrhu se už dříve postavila i španělská evangelická federace FEREDE. Ta podle Gila už v září poslala dopis španělskému premiérovi Marianu Rajoyovi, v němž požaduje odmítnutí daného návrhu zákona.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
50%
 
Spíše ano
27%
 
Ne
20%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 40)