Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

V největším sídlišti Plzně Lochotíně bude stát nový kostel

Kraje: Plzeňský / kir / ČTK / 4. prosince 2017 9:21
V největším sídlišti Plzně Lochotíně bude stát nový kostel

Ilustrační foto: Příklad uzavřeného kostela v Praze Kobylisích
Autor: www.christnet.eu / Jan Kirschner

Plzeň -

V nejlidnatější plzeňské čtvrti Lochotín bude do pěti až šesti let stát nový katolický kostel pro 250 věřících. Plány na postavení kostela trvají řadu let, nyní se církev s městem dohodla na místě, kde by měla moderní stavba stát. Náklady na postavení a vybavení jsou do 50 milionů korun, církev nyní oslovila osm architektů, aby navrhli podobu kostela. Z jejich návrhů se bude vybírat, řekl dnes ČTK při podepsání memoranda mezi farností a biskupstvím biskup Tomáš Holub.

Farnost Severní Předměstí vznikla nově před 21 lety, po celou dobu ji spravují františkáni. "Byla to pro nás něco jako česká verze misie. Sídliště vyrostlo v době, kdy se kostely nestavěly ani nezakládaly farnosti," řekl moderátor společné duchovní správy farnosti, františkán Dominik Valer. Farnost má podle posledních sčítání asi 350 lidí. "Počtem není největší v Plzni, ale je taková nejživější. Věkový průměr je kolem 30 let, což nebývá v Čechách běžné," řekl Valer. Při bohoslužbách i dalších aktivitách se zatím farníci scházejí v zapůjčeném Lochotínském pavilonku. Jeho dispozicemi by se mělo inspirovat i uspořádání nového kostela.

Kostel s centrální (kruhovou) dispozicí

V pavilonku totiž není moc místa a při mších tak věřící nesedí v řadách za sebou, jak je to v kostelech běžné, ale sedí do půlkruhu kolem oltáře. Podobné uspořádání by měl mít i nový kostel, plánují františkáni.

Podle Jiřího Syrovátky, který má projekt na starosti, se stavba chystá asi devět let, kdy se zejména hledal pozemek. Pozemek pro budoucí kostel má zatím církev od města ve výpůjčce. Až se stavba kostela posune dál. budou se majetkové vztahy k pozemku řešit. "Stavební část bude mezi 30 až 35 miliony. S vybavením, projektem a stavebním dozorem bychom se chtěli vejít do 50 milionů," řekl Syrovátka. Farnost podle něj vlastní nějaké pozemky, které by mělo za dobrou cenu koupit biskupství a poskytnout tak peníze na stavbu. Na nový kostel běží také už od roku 2010 sbírka.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
23%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 87)