Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Svět kritizuje Trumpovo rozhodnutí přesunout ambasádu do Jeruzaléma. Papež žádá uznání práv všech

Domácí zpravodajství / kir / lidovky.cz / 6. prosince 2017 12:28
Svět kritizuje Trumpovo rozhodnutí přesunout ambasádu do Jeruzaléma. Papež žádá uznání práv všech

Chrámová hora v Jeruzalémě, posvátné místo Židů i muslimů. V popředí Zeď nářků. Část vpravo, určená pro modlitby žen, je jen zhruba třetinová oproti části určené pro může
Autor: Wikipedia.org / Wikimedia Commons

VATIKÁN/WASHINGTON/TEHERÁN/LONDÝN -

Obavy z očekávaného večerního oznámení amerického prezidenta Donalda Trumpa, že Spojené státy uznávají Jeruzalém za hlavní město Izraele, ve středu vyjádřily Británie, Německo, Rusko i Čína. Papež František vybídl k uznání práv všech lidí ve Svaté zemi. Proti Trumpovu rozhodnutí se postavila i Francie, Saúdská Arábie, či Turecko, píše dnes server Lidovky.cz.

Podle íránského duchovního vůdce ajatolláha Alího Chameneího ukazuje Trumpův záměr na „neschopnost a selhání“ USA. Syrská vláda plán šéfa Bílého domu odsoudila jako nebezpečný. Proti zřízení velvyslanectví v Jeruzalémě se vyjádřila Francie i Saúdská Arábie. Palestina a Turecko dokonce hrozí přerušením vztahů.

Hlavní představitel Palestiny v Británii Manuel Hassassian v rozhovoru s rozhlasovou stanicí BBC uvedl, že Trumpovo prohlášení bude v podstatě vyhlášením války na Blízkém východě a „polibkem smrti“ řešení izraelsko-palestinského sporu v podobě vytvoření dvou států.

Papež František, na nějž se palestinský vůdce Mahmúd Abbás v úterý obrátil s prosbou o pomoc, ve středu palestinské delegaci ve Vatikánu řekl, že „uznání práv všech lidí ve Svaté zemi“ je základní podmínkou dialogu. Návštěva delegace ale s očekávaným Trumpovým krokem nesouvisela, byla plánována dopředu, připomínají tiskové agentury.

Trump podle Bílého domu učiní prohlášení o uznání Jeruzaléma za hlavní město Izraele ve středu v 19:00 SEČ. Oznámení bude podle médií prezentováno jako „historická a soudobá realita“, nikoli jako politický akt. Přemístění velvyslanectví USA z Tel Avivu do Jeruzaléma, o němž se rovněž spekulovalo, se bezprostředně neuskuteční, uvedl americký tisk s odvoláním na zdroje z Bílého domu. Tento proces podle Lidovek nemá jasný harmonogram a může trvat řadu let. 

Dlouholetý spor o město

Problémy s kontrolou Jeruzaléma mají počátek již v roce 1947, kdy byla Brity vedená Palestina rozdělená na arabský stát Palestina a židovský stát Izrael. Ani jedna strana však nezískala kontrolu nad městem a byla z něj utvořena mezinárodní zóna pod správou OSN, kterou však arabské státy neuznaly.

V roce 1980 prohlásil izraelský parlament Jeruzalém za „kompletní a sjednocené“ hlavní město Izraele. Tento krok ale mezinárodní společenství neuznává. Palestinci stále počítají s tím, že se východní Jeruzalém stane hlavním městem jejich budoucího státu.

K přesunutí světových ambasád do Jeruzaléma vyzval i prezident Miloš Zeman letos na předávání ceny Bojovník za svobodu (Warrior for Truth) od americké židovské organizace Gershon Jacobson Jewish Continuity Foundation (GJCF). Sám Zeman navrhl zřízení české ambasády v Jeruzalému před čtyřmi lety, dodávají Lidovky.cz.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
55%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 91)