Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Zástupci církví v Jeruzalémě žádali Trumpa, aby neohrožoval mír

Ze světa / kir / ČTK, rad.vat. / 7. prosince 2017 17:13
Zástupci církví v Jeruzalémě žádali Trumpa, aby neohrožoval mír

Via Dolorosa / Jeruzalém
Autor: wikipedia.org / Wikipedia Commons

Jeruzalém, Vatikán -

Zástupci křesťanských církví v Jeruzalémě vyzvali amerického prezidenta Donalda Trumpa, aby ještě zvážil své rozhodnutí uznat Jeruzalém jako hlavní město Izraele. Patriarchové ortodoxní církve i protestantští biskupové v dopise Trumpovi (český překlad je zde) uvedli, že by svým rozhodnutím mohl způsobit "nevratné škody" a ohrozit mír. 

 "Jakákoli náhlá změna by mohla způsobit nevratné škody," píše se v dopise, který podle listu The Times of Israel podepsalo 12 patriarchů ortodoxní církve v Jeruzalémě i tamní biskupové luteránské a episkopální církve. "Věříme, že se silnou podporou našich přátel, Izraelců a Palestinců můžeme vyjednat udržitelný a spravedlivý mír a stav prospěšný pro všechny," uvádí se rovněž v dopise.

Církevní představitelé rovněž Trumpa varovali, že uznáním Jeruzaléma hlavním městem Izraele vyvolá "zvýšenou nenávist, konflikt, násilí a utrpení". Míru podle nich nelze dosáhnout, aniž by byl Jeruzalém "městem všech". Mezi signatáři je například jeruzalémský patriarcha řecké ortodoxní církve Theofilos III. či římskokatolický arcibiskup Pierbattista Pizzaballa, který je apoštolským administrátorem Latinského patriarchátu jeruzalémského.

Papež vybídl k opatrnosti a dodržování rezolucí OSN

Podobně se včera již vyjádřil i papež František, který rovněž vybídl k opatrnosti a dodržování rezolucí OSN: „Myslím nyní na Jeruzalém. Nemohu zamlčet svoji hlubokou starost týkající se situace, která tam vznikla během posledních dnů, a zároveň důrazně vybízím, aby se všichni zasadili o respektování statutu tohoto města v souladu s patřičnými rezolucemi OSN. Jeruzalém je jedinečné, svaté město pro židy, křesťany a muslimy, kteří tam ctí posvátná místa svých náboženství; a je nositelem zvláštního povolání k pokoji. Prosím Pána, aby tato identita byla zachována a posílena ku prospěchu Svaté země, Blízkého východu a celého světa. Kéž převáží moudrost a rozvaha, aby se předešlo novým prvkům napětí na světové scéně, již tak zmítané mnoha krutými konflikty“, uvedl doslova podle české sekce vatikánského rozhlasu papež.

Nicméně prezident Trump jejich výzvu nevyslyšel a  prohlášení o uznání Jeruzaléma za hlavní město Izraele vyhlásil včera večer. Trumpovo oznámení sice bylo prezentováno jako "historická a soudobá realita", nikoli jako politický akt. I tak ale tento záměr předem vyvolal nesouhlasné reakce z celého světa.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
23%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 79)