Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Židé se chystají na tradiční oslavu svátku Chanuka

Domácí zpravodajství / kir / ČTK / 8. prosince 2017 12:53
Židé se chystají na tradiční oslavu svátku Chanuka

Chanukový svícen
Autor: Wikipedia.org / Dogor / Wikimedia Commons

Třebíč -

Blíží se osmidenní židovský svátek světel Chanuka. Svátky jsou pohyblivé, letos připadají na 12. - 20. prosince. Jsou spojené s postupným zapalováním svíček na osmiramenném svícnu, které symbolizují víru ve vítězství dobra nad zlem, svobody nad útlakem a poznání nad nevědomostí. Svátek chanuka připomíná dobu povstání Makabejských před 2000 lety. Jeruzalémský chrám byl předtím znesvěcen pohanskou bohoslužbou syrsko-helenistických vládců. Legenda uvádí, že když byl chrám znovu zasvěcen bohu, nastal zvláštní jev: zbytek rituálně čistého oleje, který stačil pouze na jeden den, hořel ve svícnu celých osm dní - tedy po dobu potřebnou na přípravu nového oleje.

Lidé si v synagogách mohou také prohlédnout osmiramenné svícny, které v rodinách o chanuce stavěli na dobře viditelné místo a světla na něm rozsvěcovali postupně během osmi dní. K hlavnímu symbolu svátku, zapalování svíček, postupem doby přibylo několik obyčejů, které připomínají křesťanské Vánoce, děti například dostávají drobné dárky. Podle Židů se ale chanuka dává do souvislosti s Vánocemi jen kvůli období, ve kterém se odehrává, a má jiné poslání.

Židé se chystají na tradiční oslavu svátku Chanuka

Zadní synagoga v třebíčské židovské čtvrti
Autor: Wikipedia.org / Wikimedia Commons

Oslavy chanuky zahájí i v Třebíči - jediné židovské lokalitě na seznamu UNESCO mimo Izrael

V Třebíči se chystá tradiční oslava židovského svátku Chanuka pro veřejnost již v předstihu. Uskuteční se tuto sobotu v Zadní synagoze a Domě Seligmana Bauera v židovské čtvrti. Program s výukou židovských tanců, smažením bramboráčků a chanukovou hrou je připraven pro děti od čtyř do 15 let. ČTK to řekla Dagmar Juráňová z pořádajícího městského kulturního střediska.

Program, který zájemci najdou na webu, začne v sobotu ve 14:00. Dopoledne se zájemci mohou zúčastnit kostýmované prohlídky židovské domácnosti v Domě Seligmanna Bauera. Uvidí tam chod židovské domácnosti z přelomu 20. a 30. let minulého století.

Třebíčská čtvrť Zámostí je jedinou kompletně dochovanou židovskou čtvrtí v Evropě a jedinou židovskou památkou UNESCO mimo území Izraele. Židovská komunita žila v Zámostí po staletí v poměrně klidném sousedství s křesťanskou většinou. Teprve události druhé světové války ukončily existenci židovské náboženské obce. Za komunistického režimu mělo být Zámostí srovnáno se zemí. Dnes jako památka zapsaná na seznamu UNESCO láká do města desetitisíce turistů z celého světa.

 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
49%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
25%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 53)