Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Kněžské bratrstvo sv. Pia X. se stalo registrovanou církví a náboženskou společností

Domácí zpravodajství / vlu / Vlastní zpráva / 23. prosince 2017 22:15
Kněžské bratrstvo sv. Pia X. se stalo registrovanou církví a náboženskou společností

Ilustrační foto
Autor: Fsspx.cz

Praha - Ministerstvo kultury vyhovělo žádosti, kterou společenství tradicionalistů podalo 2. listopadu 2016. Kněžské bratrstvo se tak stalo 39. registrovanou církví a náboženskou společností v České republice, informuje o tom časopis Dingir.

Ministerstvo si během více jak ročního rozhodovacího procesu vyžádalo i stanovisko České biskupské konference (ČBK) jako reprezentanta tzv. dotčené osoby Církve římskokatolické. Důvodem byl specifický vzájemný vztah obou subjektů. ČBK opakovaně vyjádřilo negativní stanovisko.

Zástupci bratrstva během procesu obvinili ČBK, že jejím cílem je zabránit jejich registraci. „Jediným důvodem vstupu ČBK do registračního řízení byla ochrana právem chráněných zájmů Církve římskokatolické a jejích věřících,“ napsal generální sekretář ČBK Stanislav Přibyl v září tohoto roku v oficiálním vyjádření pro ministerstvo kultury. „Všichni členové Kněžského bratrstva jsou římskými katolíky, tedy věřícími Církve římskokatolické. Z hlediska kanonického práva nejsou oprávněni zakládat samostatnou církev, chtějí-li setrvat ve svém postavení věřících křesťanů katolíků.“ Podle Přibyla lze nejpřesněji postavení členů Kněžského bratrstva označit tak, že jde o (římské) katolíky na cestě k plnému církevnímu společenství.

Členy Bratrstva ve vlastním slova smyslu jsou pouze kněží a seminaristé. K registraci je podle zákona č. 3/2002 Sb. od žadatelů vyžadováno 300 podpisů přináležejících osob. Ty bratrstvo získalo od věřících, kteří pravidelně navštěvují jejich bohoslužby, přičemž se hlásí k římskokatolické církvi a mohou navštěvovat i „pokoncilní“ mše (Bratrstvo jim to oficiálně nezakazuje, pouze nedoporučuje), příp. řeckokatolické liturgie. Členové však novou mši v národních jazycích sloužit nesmějí. Bratrstvo se samo nepovažuje za církev, ale pouze za náboženskou společnost.

 

Kněžské bratrstvo svatého Pia X. (latinsky Fraternitas Sacerdotalis Sancti Pii X.) bylo založeno francouzským arcibiskupem Marcelem Lefebvrem v roce 1970. Za své poslání si stanovilo obranu katolického kněžství, tridentské mše a „pravověrného“ učení církve před údajným nebezpečím, které po Druhém vatikánském koncilu prý církev zachvátilo. Koncilovou liturgii považovali za heretickou a neplatnou, a proto ji neuznávali. Bratrstvo bylo rozpuštěno Pavlem VI. v roce 1975 dekretem kardinála Jeana-Marie Villota. Pokračovalo ovšem i nadále ve své činnosti a v roce 1988 se kardinál Lefebvre rozhodl společně s biskupem Castro Mayerem nedovoleně vysvětit čtyři biskupy. Na svěcení tehdejší papež Jan Pavel II. reagoval vydáním motu proprio Ecclesia Dei, podle kterého světitel i svěcení upadli svým činem do exkomunikace. 

Zrušení exkomunikace v lednu 2009 sňalo ze čtyř biskupů závažný kanonický trest, ale nezměnilo právní situaci bratrstva, které dosud nemá žádné kanonické uznání ze strany katolické církve. Také čtyři biskupové, třebaže je z nich sňata exkomunikace, nezastávají v církvi žádnou kanonickou funkci a nevykonávají v ní dovoleně službu.

Papež František při vyhlášení svatého roku milosrdenství v listopadu roku 2015 dovolil po dobu jeho trvání kněžím bratrstva oficiálně zpovídat, později apoštolským listem svolení prodloužil na neurčito. A 4. dubna letošního roku umožnil místním biskupům udělování licencí ke slavení svátosti manželství pro věřící, kteří se účastní pastoračních aktivit bratrstva.

Česká biskupská konference se rozhodla, že nebude udělovat dovolení k slavení manželství u Kněžského bratrstva sv. Pia X.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 77)