Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Před rokem vyrazili poutníci z Berlína do Aleppa. Dorazili až k syrské hranici. Drama v Sýrii trvá

Ze světa / kir / Vlastní zpráva / 27. prosince 2017 11:05
Před rokem vyrazili poutníci z Berlína do Aleppa. Dorazili až k syrské hranici. Drama v Sýrii trvá

Účastníci mírového pochodu
Autor: facebookový profil Civil March for Aleppo :: Czech Republic

Berlín - Přesně před rokem vyrazilo na druhý svátek vánoční z Berlína několik stovek poutníků na dlouhou cestu do syrského Aleppa. Magazín Christnet, zřejmě jako jediné české medium, informoval o Pochodu pro Aleppo od jeho startu až do konce na syrské hranici. Cílem a smyslem mírového pochodu bylo inspirovat mezinárodní společenství k tomu, aby zabránilo vyvražďování civilního obyvatelstva v Sýrii; soustředit pozornost na dění v Sýrii a vytvořit tlak na ty, kteří mají moc rozhodovat o záchraně životů v místech konfliktu. „V neposlední řadě, vyslat vzkaz Syřanům, že nám na jejich životech a osudech záleží“, uváděli organizátoři pochodu. Pochod iniciovala Polka Anna Alboth.

Přes Česko až do Řecka

Během měsíce ledna poutníci prošli za mrazivého počasí Českou republikou. Po jejich vstupu na naše území jim požehnal litoměřický biskup Jan Baxant. Po cestě pak byli několikrát ubytování na evangelických farách. V mnoha městech, které navštívili, pořádali mírová setkání na náměstích nebo veřejné debaty. České území opustili 2. února, kdy překročili u Mikulova rakouské hranice.

Postupně prošli řadou balkánských zemí až do Řecka. Magazín Christnet informoval o průchodu poutníků bosenským Sarajevem, městem, které mělo podobný osud jako syrské Aleppo. Pochod nakonec skončil na syrsko - libanonské hranici v srpnu letošního roku.

Pochod trval osm měsíců a účastnilo se jej okolo 4000 lidí. Řádově jen jednotlivci prošli celý úsek až do cíle, někteří se připojili třeba jen na den či pár hodin.

Pro Aleppo nebo do Aleppa?

Od počátku také nebylo zcela jisté, zda bude možné zajistit bezpečnost poutníků na syrském území, kam nakonec nevstoupili a svoji pouť ukončili na syrské hranici. Poutníci také nemohli několik měsíců čekat na oficiální povolení vstupu na území Turecka a přes Turecko se jako jednotlivec vydal pešky pouze jeden z nich, Francouz Antoine Bonfils, který svoji pouť ukončil také na hranici se Sýrií.

Ostatní se trajektem dostali na velké řecké ostrovy u tureckého pobřeží a postupně prošli tři z nich (Lésbos, Chíos a Sámos), které do povědomí světové veřejnosti vstoupili i v souvislosti s uprchlickou vlnou v roce 2015. S mnohými uprchlíky se také setkali, navštívili jejich tábory nebo i hřbitov, těch, kteří nepřežili nebezpečnou plavbu přes moře. Smrt malého syrského uprchlíka Aljana se pak stala silným impulsem pro iniciaci mírového pochodu. O jeho osudu vznikl i klip australská zpěvačky Missy Higgins.

(poznámka: Většina utopených byli muslimové, není pravda, že šlo jen o křesťany, jak uvedl v rozhovoru pro Českou televizi kardinál Duka  (53. minuta)). Z valné většiny také nezemřeli kvůli násilnostem, ale ve špatných lodích na rozbouřeném moři).

Poslední zemí na cestě se nakonec neplánovaně stal Libanon. Z řeckých ostrovů se přeplavili do hlavního města Bejrútu a přes zákaz policie a armády se potají dostali až k syrské hranici na severu země.

Koncem ledna pak pořádají v Berlíně společné setkání a reflexi mírového pochodu pro Sýrii.

Dramatické  Vánoce v Sýrii

Situace v Sýrii v době, kdy západní svět slaví Vánoce, je opět velmi dramatická, navzdory tomu, že prezident Asad navštívil křesťanské bohoslužby v Damašku. Podle zpravodajství České televize probíhají i přes avizované stažení velké části ruských vojsk nálety ruských a syrských letadel v provincii Idlíb na severu země, která je poslední z větších provincií v držení povstaleckých skupin. Na místě jsou desítky mrtvých. Stejně špatná situace je i v obklíčené Ghútě v blízkosti Damašku (zde proběhl v roce 2013 i velký chemický útok). Z obklíčené oblasti, kde žije okolo 400 tisíc lidí, s velkými obtížemi dochází k evakuaci nemocných a zraněných. Na hrůzné zprávy z těsné blízkosti hlavního města upozorňuje i vatikánský nuncius kardinal Zenari: "Například 20 km východně od Damašku pokračuje brutální válka a humanitární situace je katastrofální. Přicházejí odtud děsivé zprávy o podvyživených dětech. Dále si musíme uvědomit, že v Sýrii je 6 milionů vnitřních uprchlíků a dalších 5 milionů odjelo ze země. Sdílejí osud Svaté rodiny v Betlémě, daleko od vlastního domu", uvádí kardinal podle českých stránek Vatikánského rozhlasu

V roce 2017, sedmém roce války, se Sýrie téměř ztratila ze zpravodajství. Válka však stále trvá a mírová jednání téměř neprobíhají nebo nejsou dodržována. Stále umírají tisíce lidí a měsíc září byl s 3000 obětmi jedním z nejkrvavějších za poslední roky. Červený kříž dokonce podle serveru Lidovky.cz upozornil, že bylo v září zničeno deset nemocnic a Rusko a režim prezidenta Asada zřejmě bombardovalo dohodnuté bezpečnostní zóny.

 

Související zpráva: V Sýrii probíhají těžké boje a bombardování. Arcibiskup a protestantský pastor vyzvali k modlitbám

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
22%
 
Ne
25%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 51)