Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Hnutí Femen papeže Františka nenapadlo

Domácí zpravodajství / mv / Vlastní zpráva / 15. ledna 2018 16:05
Hnutí Femen papeže Františka nenapadlo

Papež František
Autor: Flickr.com / M. Mazur

Praha - V pátek prezidenta Miloše Zemana ve volební místnosti vystrašila polonahá aktivistka z hnutí Femen. Zeman poté před novináři tvrdil, že členky tohoto hnutí napadli nedávno i papeže Františka, toto tvrzení ovšem není pravdivé.

„Toto hnutí nedávno napadlo i papeže, jsem poctěn, že napadlo i mě,“ řekl při opětovném příchodu do volební místnosti prezident Miloš Zeman, který se v pátek 12. ledna 2018 stal terčem protestu ukrajinské aktivistky Angeliny Diash spojované s hnutím Femen.

Ve skutečnosti ukrajinské feministické hnutí papeže nenapadlo. Nedávno došlo ve Vatikánu pouze ke dvěma drobným incidentům. Nejprve na Štědrý večer vyjádřily tři ženy na Svatopetrském náměstí protest proti zneužívání v církvi, když s odkazem na celosvětovou kampaň demonstrovaly s nápisem „#Me Too: Assaulted By Church“ (tj. obtěžována církví) na těle. Následující den, 25. prosince 2017, se Alisa Vinogradovová pokusila zmocnit sošky Ježíška z betlému na Svatopetrském náměstí ve Vatikánu. Překonala bezpečnostní zábrany a vykřikovala „God is woman“ (tj. Bůh je žena), což měla také napsáno na obnaženém těle. Policie jí v akci zabránila. K podobnému incidentu došlo již před třemi lety v roce 2014, tehdy se o totéž se stejným sloganem pokusila Jana Ždanovová.

V minulosti došlo k několika akcím hnutí Femen v souvislosti s papežem. Například v lednu 2013 protestovaly čtyři aktivistky hnutí na Svatopetrském náměstí proti „homofobii“ při modlitbě papeže Benedikta XVI. V listopadu 2014 jedna aktivistka protestovala v katedrále ve Štrasburku proti plánované návštěvě papeže Františka v Evropském parlamentu s nápisem „Pope is not politician“ (tj. papež není politik).

K přímému protestu aktivistek hnutí Femen proti papeži, srovnatelnému s protestem proti prezidentu Zemanovi, však nedošlo. Posledním výrazným incidentem byl útok psychicky narušené ženy Susanny Maiolové, která před půlnoční bohoslužbou v bazilice sv. Petra v roce 2009 zachytila část oděvu papeže Benedikta XVI. a strhla ho k zemi. Papeži se nic nestalo, při incidentu byl zraněn kardinál Roger Etchegaray.

Hnutí Femen vzniklo v roce 2008 a proslavilo se akcemi polonahých žen s nápisy na těle. Původně působilo jen na Ukrajině, později se začalo angažovat i v zahraničí. Podle některých prohlášení zakladatelek se hnutí fakticky rozpadlo. Všechny akce jsou už jen vlastními iniciativami jednotlivých sextremistek, jak samy sebe označují, i když se konají pod značkou Femen. Hnutí se hlásí k boji za práva žen s cílem „úplného vítězství nad patriarchátem“. Často vyjadřují svojí kritiku ruského prezidenta Vladimíra Putina.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.
Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
23%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 87)