Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Synodní rada evangelické církve volí Drahoše. Představitelé církví varují před fauly v kampani

Domácí zpravodajství / kir / ČTK, red. / 20. ledna 2018 15:23
Synodní rada evangelické církve volí Drahoše. Představitelé církví varují před fauly v kampani

Standarta prezidenta ČR
Autor: Wikipedia.org / David Sedlecký / Creative Commons

Česká republika - Synodní rada Českobratrské církve evangelické vydala prohlášení, ve kterém uvádí, že všichni její členové dají v druhém kole prezidentské volby hlas Jiřímu Drahošovi. Vyzývají také ke svobodné a zodpovědné volbě. K českobratrské církvi se hlásí asi 50.000 obyvatel ČR, což z ní činí největší protestantskou církev v zemi. Synodní rada je volena na šestileté období a zastupuje církev v době, kdy nezasedá synod. Církve a náboženské společnosti, pokud dávají svým členům a příslušníkům doporučení, koho volit, se vyjadřují spíše pro Drahoše, než pro Miloše Zemana, který obhajuje svůj mandát. Ne vždy ale tak jasně a přímo. Zejména pak vyzývají k volební účasti a varují před nekalou předvolební kampaní.

„Chceme prezidenta, který usiluje o slušnost a spravedlnost, zastává demokratické hodnoty a záleží mu na důstojnosti a hodnotě každého člověka. Přejeme si, aby naše země byla i v dalších letech součástí západního světa a měla své místo v evropské i světové politice. Ve druhém kole prezidentských voleb proto dáme hlas Jiřímu Drahošovi,“ uvedli v pátek  v prohlášení členové Synodní rady Českobratrské církve evangelické.

Generální sekretář Ekumenické rady církví a duchovní Starokatolické církve Petr Jan Vinš ČTK sdělil, že v prvním kole volby ocenil, jak neúspěšní kandidáti přijali svůj neúspěch čestně a férově. „Jejich podpora pro kandidáta, který podle jejich názoru reprezentuje ty samé hodnoty, které oni sami zastávají, je důležitým symbolickým gestem, ale i znamením vysoké politické kultury, která je v poslední době spíše zřídkavá,“ uvedl. „O to výrazněji bije do očí skutečnost, že se bezprostředně po oznámení výsledků prvního kola volby dala do pohybu mašinérie deflamačních, mystifikačních a zavádějících útoků proti profesoru Drahošovi,“ zmínil.

„Obávám se, že se v následujících dvou týdnech dočkáme z kruhů, které mají zájem na setrvání současného prezidenta v úřadě, ještě mnoha podobných kroků, které patří k tomu nejnižšímu, co lze v politické kultuře nalézt,“ dodal. Ekumenická rada církví sdružuje především nekatolické křesťanské církve v ČR.

Česká biskupská konference (ČBK), která reprezentuje české katolíky, vyzývala k účasti v prezidentské volbě před prvním kolem a činí tak znovu i před kolem druhým. Generální sekretář ČBK Stanislav Přibyl ČTK po prvním kole sdělil, že je rád, že pozice dosavadního prezidenta Miloše Zemana se ukázala být ne tak silná, jak by se zdálo. To podle něj umožní v druhém kole vyrovnanější souboj s možností prezentovat nějaký pozitivní program. Podle kněze a teologa Tomáše Halíka, který je dlouhodobým kritikem současné hlavy státu, "padl mýtus neporazitelného Zemana".

Radikálně se před volbou hlavy státu vyjádřil na webu českých dominikánů provinciál Benedikt Mohelník. Uvedl, že si prezident Miloš Zeman objektivně nezaslouží, aby mu upřímní křesťané dali hlas. Zeman jako prezident podle něj svými vystoupeními zpochybňuje základní občanské ctnosti tím, že v lidech probouzí nízká hnutí a sobecké zájmy. Dominikánem je i pražský arcibiskup kardinál Dominik Duka, který zatím volby nekomentuje.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
49%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
25%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 53)