Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Papež ukončil návštěvu Latinské Ameriky. Varoval před korupcí, násilím i devastací Amazonie

Domácí zpravodajství / kir / ČTK / 22. ledna 2018 18:56
Papež ukončil návštěvu Latinské Ameriky. Varoval před korupcí, násilím i devastací Amazonie

Papež František
Autor: Flickr.com / M. Mazur / Creative Commons

Lima - Papež František ukončil v neděli svoji cestu po Chile a Peru varováním, že Latinská Amerika je v hluboké krizi z korupce, která se nekontrolovaně šíří na jeho rodném kontinentu, napsala agentura Reuters.

V pátek při setkání s peruánským prezidentem Pedrem Pablem Kuczynským papež prohlásil, že je potřeba, aby všechny části společnosti bojovaly s korupcí. V neděli mluvil více zeširoka a uvedl, že politika v Latinské Americe je v hluboké krizi. Zmínil se v té souvislosti o brazilské společnosti Odebrecht, což u papeže není obvyklé, aby jmenoval určitou firmu. Prohlásil, že Odebrecht, která v roce 2016 přiznala, že vyplatila miliardy výměnou za kontrakty v deseti zemích Latinské Ameriky, byla ve skutečnosti jen malou částí problému.

Papež mluvil o korupci již při své předchozí cestě do Latinské Ameriky. V Paraguayi v roce 2015 uvedl, že je to "mor, gangréna společnosti". Svoji šestou návštěvu Latinské Ameriky zahájil v pondělí v Chile.

 

Papež navštívil oblast zdevastovanou lijáky

Papež František během návštěvy Peru navštívil oblast, kterou loni zdevastovaly silné lijáky. Vyzval místní obyvatele, aby neztráceli naději, a na pláži nedaleko města Huanchaco odsloužil svou první veřejnou bohoslužbu v zemi pro zhruba 200.000 lidí. Informovala o tom agentura Reuters.

Papež ukončil návštěvu Latinské Ameriky. Varoval před korupcí, násilím i devastací Amazonie

Mapa Amazonie
Autor: wikipedia.org / Wikipedia Commons

Neštěstí, po kterém desítky tisíc lidí zůstaly bez přístřeší, bylo způsobeno klimatickým jevem zvaným Niño Coster, který na pobřeží Jižní Ameriky způsobuje silné deště. Vědci varují, že kvůli změnám klimatu budou tyto jevy častější a intenzivnější.

Papež často varuje před dopadem změn klimatu na chudé. V roce 2015 napsal významný dokument - encykliku Laudato si o potřebě ochrany životního prostředí, ve kterém podpořil vědce, kteří tvrdí, že změny klimatu jsou alespoň částečně způsobeny spalováním fosilních paliv.

Ve svém kázání František také zmínil rostoucí násilí v oblasti kolem Trujilla, kde byly zaznamenány stovky vražd v souvislosti s obchodem s drogami.

V neděli, poslední den své návštěvy, uctít památku svatých v limské katedrále, setkat se s biskupy a odsloužil mši na letecké základně v Limě.


Při setkání s domorodci v Peru vyzval k ochraně Amazonie

Papež František také navštívil peruánské město Puerto Maldonado v Amazonii, kde vyzval místní vládu a úřady, aby považovaly původní kmeny za legitimní partnery a braly ohled na jejich kultury a tradice při dojednávání obchodních projektů. František rovněž odsoudil sexuální zneužívání místních žen.

"Domorodé amazonské národy nikdy nebyly v takovém ohrožení jako nyní," řekl papež před asi čtyřtisícovým davem domorodců, z nichž mnozí byli oblečeni v tradičních kostýmech. Papež rovněž kritizoval, že obchodní zájmy a těžba ropy, plynu, dřeva a zlata neberou ohled na původní obyvatele regionu. Svými slovy si vysloužil opakovaný potlesk a souhlasné bubnování domorodců.

"Přišli na naše území, aniž by se nás ptali. Velmi trpíme, když zahraniční společnosti plundrují naši zemi... a ničí naše řeky," řekl papežovi jeden z domorodců. Oblast na jihovýchodě Peru, kterou dnes papež navštívil, byla v posledních letech předmětem neregulované těžby zlata či dřeva. Několik místních aktivistů se stalo obětí nelegálních těžařů, když se na ničení deštného pralesa snažili upozorňovat veřejnost.

Zástupci domorodců si papežovi stěžovali na mnohé nespravedlnosti, které se jim dějí. Žádali mimo jiné, aby se jejich dětem dostalo rovného vzdělání a aby se ve školách nezapomínalo na jejich tradice a kulturu jejich předků. 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 74)