Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Biskup z čínského Wen-čou byl po sedmi měsících propuštěn. Jiného kněze unesli

Ze světa / krb / La Croix / 29. ledna 2018 23:42
Biskup z čínského Wen-čou byl po sedmi měsících propuštěn. Jiného kněze unesli

Věřící se modlí za Mons. Shao Zhamina
Autor: La Croix

Wen-čou -

Biskup z města Wen-čou, které náleží pod pobřežní provincii Če-ťiang, byl 3. ledna propuštěn. Po sedm měsíců ho zadržovaly čínské orgány,“ oznámila v pátek 12. ledna tisková agentura Églises d’Asie (EDA, Asijské církve). Pětačtyřicetiletý Mons. Pierre Shao Zhumin byl držen místní kanceláří pro náboženské záležitosti od 18. května, chvíle svého ustanovení do služby.

Vatikán vyjádřil krátce po jeho zatčení své „hluboké znepokojení“. Mons. Shao Zhumin byl už jako pomocný biskup téže diecéze uznán Římem, ale nikdy nedostal povolení od čínských autorit. V minulosti byl několikrát zadržen, například v srpnu 2016 „preventivně“, a sice několik měsíců před smrtí svého předchůdce, který sám byl členem církve, jež vyjadřuje silné sympatie k vládnoucímu režimu. Mons. Shao Zhumina tehdy odvezli 2 000 km od diecéze, takže nemohl sloužit pohřební obřady, ani se následně oficiálně ujmout svého úřadu.

Tentokrát tomu nebylo jinak, byl hlídán v domě nacházejícím se 2 500 km od diecéze. Před Vánoci se jeho věřící rozhodli, že se budou každý měsíc za propuštění svého biskupa postit a modlit.

Wen-čou, přezdívané „čínský Jeruzalém“, je se svými 120 000 věřícími největší čínskou diecézí. Zůstává však stále rozděleno mezi věřící oficiální církve (40 000), a mezi ilegální církev věrnou Římu (80 000).

Podle agentury Ucanews byl Mons. Shao Zhumin seznámen se čtyřmi podmínkami, za nichž dostane od čínských autorit povolení. Měl uznat nezávislost církve na Svatém stolci, povolit čínským orgánům, aby jmenovaly biskupy, koncelebrovat s biskupem, který nemá povolení od Vatikánu, a respektovat ustanovení pro církve, která vejdou v platnost 1. února.

Z téže provincie byl rovněž podle agentury Ucanews unesen ve středu 10. ledna P. Lu Danhua, jediný kněz diecéze Li-Šuej.


francouzského deníku La Croix přeložila Kristýna Boháčová

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
49%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
25%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 53)