Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Izrael vyzval Polsko ke změně zákona kvůli zločinům holokaustu

Ze světa / kir / ČTK / 2. února 2018 11:51
Izrael vyzval Polsko ke změně zákona kvůli zločinům holokaustu

Ilustrační foto: Židovské ghetto v Krakově
Autor: Wikipedia.org / Wikimedia Commons

Varšava - Izrael vyzval Polsko ke změně zákona, podle něhož je nezákonné tvrzení, že Polsko nese odpovědnost za zločiny proti lidskosti spáchané nacistickým Německem na jeho půdě. Premiér Benjamin Netanjahu nařídil izraelskému velvyslanci v Polsku, aby premiéru Mateuszi Morawieckému tlumočil jeho silný nesouhlas s legislativou.

"Zákon je neopodstatněný. Nikdo nemůže měnit historii a holokaust nemůže být popřen," prohlásil Netanjahu.

Dolní komora polského parlamentu minulý pátek schválila návrh zákona, který za používání formulací jako "polské tábory smrti" nařizuje až tříleté vězení. Podle Varšavy podobné výrazy naznačují, že Polsko je přinejmenším částečně odpovědné za tábory, kde nacisté vyvraždili miliony lidí, vesměs Židů. Jak uvedlo polské ministerstvo zahraničí, trest za použití zmíněné formulace se bude uplatňovat v přesně vymezených situacích a jeho cílem je zabránit hanobení Polska.

Kritika ale tvrdí, že legislativa by mohla zmrazit diskuse o dějinách, ohrozit svobodu projevu a otevřít dveře popírání holokaustu.

Mluvčí polské vlády Joanna Kopcińská napsala na twitteru, že zákon má za cíl "ukázat pravdu o strašných zločinech spáchaných na Polácích, Židech a jiných národech, které byly v 20. století oběťmi brutálních totalitních režimů - německého nacistického režimu a sovětského komunismu".

Návrh zákona ještě musí schválit senát a prezident.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
22%
 
Ne
23%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 82)