Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Spor Hradištka s premonstráty o majetek v obci skončil smírem

Kraje: Středočeský / kir / ČTK / 6. února 2018 9:42
Spor Hradištka s premonstráty o majetek v obci skončil smírem

Ilustrační foto
Autor: Wikipedia.org / Petr Macháček / Wikipedia Commons

Hradištko (u Prahy) -

Letitý spor Hradištka u Prahy s premonstráty o majetek v obci skončil smírem. Právní zástupce Královské kanonie premonstrátů Václav Valeš ČTK řekl, že dnes byla podepsána dohoda o ukončení sporů. Obě strany se domluvily na výměně pozemků. Obec by měla získat zámek a parcely v centru Hradištka a premonstrátům budou náležet parcely mimo střed obce. O dohodě informoval Český rozhlas, smlouvu podle něj schválili zastupitelé obce v tajném hlasování v poměru devět ku jedné.

"Ten proces bude ještě dlouhý, tato smlouva je iniciační. Zahajuje dokončení našeho vyrovnání. Především to spočívá v tom, že ukončujeme veškeré soudní spory," řekl Valeš ČTK. Připomněl, že sporů v celé kauze bylo několik a vlekly se více než dvě desítky let. "Co se týče pozemků, které by kanonie měla nabýt, tak určitě budou nejprve využity pro zemědělskou činnost a poté se uvidí," dodal Valeš.

Hradištko mělo vydat premonstrátům rozsáhlý nemovitý majetek, včetně pozemků, na nichž stojí budovy občanské vybavenosti, veřejná prostranství, komunikace, pozemky s technickou infrastrukturou nebo budovu obecního úřadu s knihovnou a obřadní síní. Český rohlas uvedl, že ještě loni se štěstí přiklonilo na stranu Hradištka, když historici objevili dokumenty o tom, že premonstráti prodali majetek nacistům. Premonstráti ale na podzim našli listiny, které naopak dokazují, že o majetek přišli až po převratu v únoru 1948. Takže se na majetek vztahují církevní restituce, dodal ČRo.

Současnou silnou pozici sice podle rozhlasu mohli premonstráti využít, ale nechtěli se dál soudit. Valeš v této souvislosti připomněl stanovisko České biskupské konference o tom, že církev má od sporů se samosprávami upustit. Dohodu stvrdil i opat Josef Pojezdný.

Premonstráti se dostali do Čech díky olomouckému biskupovi Jindřichovi Zdíkovi za vydatné podpory krále Vladislava II. a jeho manželky Gertrudy. V roce 1143 založili na pražském Strahově první premonstrátský klášter v českých zemích. Členové kanonie působí na farách v Čechách, na Moravě, ale i na Slovensku.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 90)