Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Soud zrušil pokutu pro Novu za reportáž o letním oblečení do kostela, zdůraznil svobodu projevu

Domácí zpravodajství / kir / ČTK / 8. února 2018 11:05
Soud zrušil pokutu pro Novu za reportáž o letním oblečení do kostela, zdůraznil svobodu projevu

Ilustrační foto
Autor: Unsplash.com / Aranxa Esteve

Praha - Ústavní soud (ÚS) zrušil pokutu 200.000 korun, kterou Rada pro rozhlasové a televizní vysílání uložila televizi Nova za reportáž o vhodném a nevhodném oblečení do kostela v době letních veder. Rada označila odlehčenou reportáž za neobjektivní a nevyváženou. Ústavní soudci poukázali na svobodu projevu. Zrušili jak rozhodnutí rady o pokutě, tak verdikty správních soudů, které sankci potvrdily. Nikdo z účastníků řízení se vyhlášení nálezu nezúčastnil, jejich vyjádření ČTK zjišťuje.

"Svoboda projevu nechrání jenom závažná sdělení a důležité hluboké myšlenky, ale chrání také právo podat i nevážné myšlenky nevážným způsobem. A koneckonců podstatou svobody slova je to, že musíme přijímat i informace, sdělení i názory, které nám osobně nejsou příjemné," řekl novinářům soudce zpravodaj David Uhlíř.

Soudce zmínil odborný termín infotainment, což je žurnalistická forma, jejímž cílem je nejen informovat, ale i pobavit. Ačkoliv žurnalistická a estetická hodnota může být sporná, je především věcí provozovatele soukromého média, aby zvážil, jak se bude prosazovat na trhu, uvedl Uhlíř.

Reportáž se v Televizních novinách objevila v srpnu 2012 v době velkých veder. Jejím tématem byl leták, v němž kněz radil lidem, jak by se měli, či spíše neměli, oblékat do kostela. Reportáž zmiňovala nevhodnost džínsových kalhot, minisukní, odhalených ramen a velkých výstřihů.

Nedodržování těchto zásad při bohoslužbách může způsobit nejen pohoršení, ale i nevolnost celebranta, zaznělo v reportáži s odkazem na příručku. Reportérka se ptala na názory návštěvníků kostelů, dala prostor také odborníkovi na extremismus, který komentoval činnost Kněžského bratrstva svatého Pia X.

"Jistá míra zlehčení se v reportáži nepochybně vyskytuje. Ale je třeba vzít v úvahu, že samotná příručka, o které reportáž pojednává, byla nesena nadlehčeným a humorným způsobem," řekl Uhlíř.

Pokud se někoho osobně reportáž dotkla, mohl se bránit prostředky soukromého práva, například podat žalobu na ochranu osobnosti, žádat o opravu nebo zveřejnění dodatečného sdělení. "Z toho, že tak nikdo neučinil, soudíme, že nikoho z těch účinkujících nebo komentovaných se tak reportáž nijak nedotkla," uzavřel Uhlíř.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
23%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 75)