Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Katolická teologická fakulta v Praze má prvního laického děkana profesora Novotného

Domácí zpravodajství / kir / Apha, red. / 12. února 2018 23:28
Katolická teologická fakulta v Praze má prvního laického děkana profesora Novotného

Nový děkan KTF UK prof. Vojtěch Novotný
Autor: www.apha.cz / Vladimír Šigut

Praha - 1. února se ujal funkce děkana Katolické teologické fakulty Univerzity Karlovy prof. PhLic. Vojtěch Novotný, Th.D. Slavnostní inaugurace proběhla 31. ledna v rámci bohoslužby v chrámu Panny Marie před Týnem. 

Prof. Vojtěch Novotný se stal pátým děkanem Katolické teologické fakulty od jejího opětovného začlenění do svazku Univerzity Karlovy v roce 1990. Nový děkan tak po osmi letech vystřídal dosavadního děkana Prokopa Brože. Fakulta podléhá právním předpisům České republiky i církevnímu právu římskokatolické církve. Během inaugurace odevzdal dr. Brož děkanské signum do rukou rektora Univerzity Karlovy prof. Tomáše Zimy. Předseda akademického senátu David Vopřada přečel dekret vatikánské Kongregace pro katolickou výchovu, který potvrdil zvolení prof. Novotného a kardinál Dominik Duka dekret novému děkanovi předal. Vlastní jmenování pak bylo vyjádřeno tím, že rektor Zima předal prof. Novotnému děkanské signum.

Vojtěch Novotný je český teolog, svůj vědecký zájem zaměřil na teologickou antropologii a eschatologii a na dějiny české katolické teologie. Studoval v Římě: filosofii na Pontificia Universitas Lateranensis, filosofii a teologii na Accademia Balthasar, licenciát filosofie získal v roce 1997 na Pontificia Universitas Gregoriana. V roce 2006 ukončil na Katolické teologické fakultě UK doktorské studium teologie, v roce 2009 se zde také habilitoval. O šest let později byl jmenován profesorem.  

Prof. Novotný je první děkan Katolické teologické fakulty od založení univerzity v r. 1347–1348, který není knězem. Je ženatý a má 4 děti.

Profesor Novotný napsal pro čtenáře magazínu Christnet článek reagující na vystoupení prezidenta Zemana při Národní svatováclavské pouti v roce 2016.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 74)