Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Postní dobu zahájí v Praze u Salvátora tradiční Popelec umělců

Domácí zpravodajství / kir / Vlastní zpráva / 14. února 2018 9:45
Postní dobu zahájí v Praze u Salvátora tradiční Popelec umělců

Ilustrační foto: udílení popelce v Akademické farnosti Nejsvětějšího Salvátora v Praha (2015)
Autor: farnostsalvator.cz

Praha -  Akademická farnost Praha společně s Centrem teologie a umění při KTF UK pořádá dnes tradiční Popelec umělců. Umělecký program začne v 17:30  v sakristii kostela Nejsvětějšího Salvátora divadelním představením “Dvojí domov” autorské trojice Lucie Trmíková/ Jan Nebeský/ David Prachař.

Následuje od 19:00 bohoslužba s udílením popelce, kterou celebruje Mons. Tomáš Halík. Popeleční večer se uzavře od 20:30 vernisáží umělecké instalace Daniela Pitína “Zpovědnice”. Na vernisáži promluví autor Daniel Pitín a kurátor výstavy Norbert Schmidt.

Popelec umělců“ – setkání, které se poprvé uskutečnilo v r. 1996 ve studentském kostele Nejsvětějšího Salvátora a v divadle Na zábradlí, navazuje na západoevropskou tradici vzniklou před devadesáti lety v Paříži při bohoslužbách za umělce padlé během 1. světové války. Také u nás je Popelec umělců příležitostí k setkání umělců různých oborů, směrů a generací, k meditativnímu zastavení a k dialogu mezi světem umění a světem víry. Setkání se koná na Popeleční středu, kterou začíná čtyřicetidenní postní období před Velikonocemi. Zejména dnešek je dnem přísného půstu a pokání. 

Popeleční středa je připomínkou pomíjivosti pozemského života, příležitostí věnovat pozornost trvalým, duchovním hodnotám. Na Popeleční středu žehná kněz při bohoslužbě popel připravený z jívových ratolestí požehnaných v předchozím roce při obřadech Květné neděle. Poté uděluje věřícím popelec: každého označí popelem na čele a řekne přitom: "Pamatuj, že jsi prach a v prach se navrátíš".

Postní bohoslužby pořádají dnes i jiné církve, například starokatolíci nebo evangelíci. Ne vždy je ale udělován popelec.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.
Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
49%
 
Spíše ano
28%
 
Ne
20%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 39)