Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Papež František přijal rodinu Asiy Bibiové a oběť Boko Haram

Ze světa / krb / La Croix / 1. března 2018 11:36
Papež František přijal rodinu Asiy Bibiové a oběť Boko Haram

Asia Bibi, pákistánská křesťanka odsouzená k trestu smrti za údajné rouhání proti Mohamedovi byla osvobozena
Autor: Christiansinpakistan.com

Řím -

Koloseum se zahalilo na památku perzekvovaných křesťanů v sobotu 24. února večer do červené barvy. Papež František se pak hned ráno setkal s manželem a dcerou Pákistánky Asiy Bibiové a s přeživší teroru nigerijské skupiny Boko Haram Rebeku Bitrusovou. 

Asia Bibiová je první žena odsouzená v Pákistánu k trestu smrti na základě antirouhačského zákona. Dvěma vesničany byla obviněna z kritizování proroka Mohammeda, k čemuž mělo dojít během běžné polemiky v práci.

V roce 2009 byla Bibiová uvězněna, o rok později odsouzena k trestu smrti (rozsudek byl obnoven v roce 2014) a od té doby čeká na vyjádření Nejvyššího pákistánského soudu. Stání ohlášené v říjnu 2016 bylo však odloženo na neurčito, což vede k domněnkám, že soudci jsou pravděpodobně vystaveni tlaku.

Druhá žena, mladá 28letá nigerijská křesťanka Rebeka Bitrusová byla ve zvláště hrůzných podmínkách unesena islamistickou skupinou Boko Haram, jež působí zvěrstva v Nigérii, Čadu a v Kamerunu. Následně ji dva roky věznili.

Jeden z únosců ji znásilnil, a ona otěhotněla, nicméně i s dítětem se jí poté podařilo utéct a najít svého manžela.

Papežovo setkání s dvěma oběťmi současného pronásledování křesťanů se uskutečnilo v rámci větší události organizované Církví v tísni (AED, Aide à l’Église en Détresse). S poukazem na nezbytnost obhajoby náboženské svobody se římské Koloseum rozzářilo červenou barvou, stejně jako tomu bylo v říjnu loňského roku v případě chrámu Sacré-Coeur na pařížském Montmartru.

Rozsvícení Kolosea se zúčastnil státní sekretář Svatého stolce Pietro Parolin, generální sekretář Konference italských biskupů Nunzio Galantino a rovněž předseda Evropského parlamentu Antonio Tajani.

Během připomínky byly na fasádu Kolosea promítány tváře obětí probíhajícího pronásledování. Mezi nimi se objevila i podobizna Shahbaze Bhatti, pákistánského ministra, který byl zavražděn 2. března 2011, neboť se snažil pozměnit zákon o rouhačství.

„Nemůžeme mlčet tváří v tvář těmto odvážným lidem, kteří obětovali svůj život za víru v Krista a pro druhé,“ komentuje pro AED jeho bratr Paul. „Můj bratr položil život nejen za práva křesťanů, ale za všechny menšiny včetně muslimů.“

Podle Jána Figela, zvláštního vyslance Evropské unie pro podporu náboženské svobody, „žije 75% světové populace v zemích, kde dochází k vážnému, leckdy extrémnímu hanobení“ právě kvůli náboženství.


francouzského originálu přeložila Kristýna Boháčová.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.
Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 90)