Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Advokátka: Úspěšné i neúspěšné žádosti křesťanů z Číny o azyl jsou zdůvodněny podobně

Ze světa / vlu / ČTK, red. / 2. března 2018 16:30
Advokátka: Úspěšné i neúspěšné žádosti křesťanů z Číny o azyl jsou zdůvodněny podobně

Ilustrační foto
Autor: Pixabay.com / Creative Commons

Praha - Ministerstvo vnitra zdůvodnilo úspěšné i neúspěšné žádosti o azyl ze strany čínských křesťanů podobnými argumenty. Rozdíl ve zdůvodněních je pouze v tom, že úspěšní žadatelé byli v domovské zemi pronásledováni s vyšší intenzitou. ČTK to dnes řekla právnička Organizace pro pomoc uprchlíkům (OPU) Hana Franková. Nezisková organizace zastupuje zhruba 30 čínských žadatelů o azyl. Její právníci zatím prostudovali 15 zamítnutých žádostí a dvě úspěšné.

Vnitro minulý týden oznámilo, že azyl v Česku udělilo osmi lidem, dalších 70 žádostí odmítlo. Nyní uplynul druhý týden, kdy si jednotliví žadatelé rozhodnutí vyzvedávají na úřadech. Ti, kteří zatím rozhodnutí neobdrželi, dokumenty dostanou příští týden.

Podle Frankové jsou odůvodnění, které zatím právníci pročetli, poměrně zvláštní, jelikož se v drtivé většině shodují. K tíži prý čínským křesťanům úředníci přičítají to, že do země přijeli ve větší skupině, měli platné doklady nebo začali v nové zemi rychle pracovat. „To zmiňují i u osoby, které to bylo uděleno. Jediný rozdíl je v tom, že vnitro tvrdí, že ta osoba, které to bylo uděleno, se setkala s pronásledováním v minulosti, které bylo v určité vyšší intenzitě,“ řekla dnes ČTK Franková.

Dodala, že se většina neúspěšných žadatelů vyjádřila v tom smyslu, že proti rozhodnutí ministerstva podají žaloby. Právníci nyní žaloby připravují. „Myslíme si, že je dostatek podkladů k tomu, aby se dalo vyvodit, že všem hrozí pronásledování. Je prostě velice podobná situace u odmítnutých žádostí i u úspěšných,“ podotkla Franková.

Žaloby budou řešit krajské soudy po celé republice. Podávány budou podle regionů, kde nyní neúspěšní žadatelé o azyl bydlí. Advokátka nemohla ke klientům sdělit bližší podrobnosti. Ti neúspěšní jsou ale podle ní ve špatném stavu a z rozhodnutí českých úřadů jsou zdrceni.

Křesťané v Číně patří k pronásledovaným komunitám. Tamní komunističtí vládci sice uznávají katolictví i protestantství, na církve ale dohlíží tajná policie. Další křesťanské církve čínský režim potírá.

Rozhodnutí českých úřadů trvalo zhruba dva roky. Podle vnitra museli žadatelé prokázat, že ve vlasti čelili pronásledování. Pro udělení azylu podle ministerstva nestačila pouze skutečnost, že žadatel je členem menšinové komunity.

Odmítnuti azylu čínským křesťanům vyvolalo řadu protestů a reakcí. Demonstrovalo se v Brně nebo v Praze. Prohlášení na podporu vydal například biskup Václav Malý nebo zástupci Českobratrské církve evangelické. Podle Václava Malého je podezřelé, že rozhodnutí příslušných státních orgánů trvalo tak dlouho. "Nabízí se domněnka, že rozhodnutí bylo činěno s ohledem na momentální zahraniční politiku ČR vůči Číně. Skupina čínských křesťanů rozhodně není ohrožením pro bezpečnost naší společnosti", dodal biskup.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
50%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
24%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 54)