Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Vyznání víry Shema Jisrael a zpěv izraelské a české hymny připomněl vraždu tisíců Židů z Terezína

Domácí zpravodajství / kir / Vlastní zpráva / 9. března 2018 10:41
Vyznání víry Shema Jisrael a zpěv izraelské a české hymny připomněl vraždu tisíců Židů z Terezína

Fotografie židovských dětí deportovaných do Osvětimi
Autor: Wikipedia.org / Wikimedia Commons

Česká republika - V rámci happeningu PAMATUJ! si včera účastnící připomněli společným zpěvem tří písní masovou vraždu československých Židů. Zazpívali Hatikvu (tehdy lidová píseň, dnes Izraelská státní hymna), Shema Jisrael (vyznání víry) a Kde domov můj (Česká státní hymna), písně, jenž měli před 74 lety na rtech mnozí z 3 792 vězňů z tzv. Terezínského rodinného tábora v koncentračním táboře Osvětim-Birkenau, když šli na smrt do plynových komor v noci ze 7. na 8. března 1944.

Následně 10. až 12. července téhož roku bylo v průběhu dvou nocí stejným způsobem zavražděno 6 500 mužů, žen a dětí. Celkový počet mužů, žen, dětí i starců - obětí této hromadné vraždy tzv. Terezínského rodinného tábora přesáhl množství 10 000 nevinných lidí, kteří se provinili tím, že se narodili jako Židé.

Akce se na výzvu organizátorů konala formou veřejných autorských i jiných čtení na náměstích, v koncertních sálech, společenských a kulturních domech, školách, kostelích a modlitebnách, v kavárnách, knihovnách, knihkupectvích atd.

Letos poprvé si tuto událost připomínáme také jako nový významný den v českých kalendářích. Změnu zákona o státních svátcích a významných dnech schválila už v prvním čtení Poslanecká sněmovna vloni 24. dubna. Zároveň s tímto zákonem schválila Sněmovna také usnesení, kterým uznala a odsoudila genocidu Arménů v Osmanské říši.

Včera se pak v Terezíně slavnostně a za účasti velvyslance Arménie J.E. pana Tigrana Seiraniana otevřelo Centrum studií genocid. 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
23%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 87)