Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Starokatolické církve přijaly plné svátostné společenství s Církví Švédska

Ze světa / kir / starokatolici.cz / 12. března 2018 11:21
Starokatolické církve přijaly plné svátostné společenství s Církví Švédska

Ilustrační foto: čeští starokatolíci s biskupem Stránským
Autor: www.starokatolici.cz

PRAHA/UTRECHT - Starokatolické církve sdružené v Utrechtské unii v nizozemském Utrechtu oslavily plné svátostné společenství s Církví Švédska (luterská státní církev Svenska Kyrkan). České starokatolíky reprezentoval biskup Pavel Benedikt Stránský.

Starokatolíci společně s biskupy největší luterské církve v Evropě oslavili plné svátostné společenství, které je plodem několikaletého intenzivního ekumenického dialogu. Společný dokument s názvem „Utrecht a Uppsala na cestě ke společenství“ se stal základem procesu vedoucího k plnému svátostnému společenství. Věřící mohou ve druhé církvi přistupovat ke všem svátostem, zejména k eucharistii, a duchovní těchto církví mohou předsedat eucharistii a vysluhovat svátosti v obou církvích.

Program setkání v Utrechtu měl na pořadu dvě části: prezentaci ekumenické dohody a liturgickou oslavu církevní jednoty. „Naše církve chtějí v návaznosti na nedávné pětisté výročí evropské reformace, které jsme si připomněli v roce 2017, společně ukázat, že navzdory bolestným historickým rozdílům dnes jako křesťané různých tradicí dokážeme najít společnou řeč a znovu dosáhnout plnou svátostnou jednotu,“ přiblížil událost Pavel Benedikt Stránský, biskup Starokatolické církve v České republice.

Starokatolické církve přijaly plné svátostné společenství s Církví Švédska

Luteránská katedrála ve švédském Lundu
Autor: Wikipedia.org / Jens Hunt / Wikimedia Commons

To, co společenství starokatolických církví Utrechtské unie a Církev Švédska, navzdory různým historickým zkušenostem spojuje, je podle českých starokatolíků zejména bohatý liturgický život s eucharistií v srdci liturgického slavení, uchování historické apoštolské posloupnosti, jakož i možnost ordinace žen do služby jáhna, presbytera (kněze) a biskupa, tedy všech tří stupňů ordinované služby.

Starokatolická církev v ČR ordinuje ženy od roku 2003 pouze do jáhenské služby a žádná z církví Utrechtské unie doposud nezvolila ženu do biskupské služby. Od ledna pak mají ženu v úřadu místopředsedkyně synodní rady Lucii Kodišovou. Místopředseda je  podle Ústavy Starokatolické církve v ČR volen z laických členů. Řídí jednání synodní rady v nepřítomnosti biskupa a vykonává další úkoly svěřené mu touto Ústavou, rozhodnutími synodní rady či vnitřními předpisy.

Starokatolíci také považují za důležité, dostát Ježíšovu požadavku na jednotu jeho učedníků a snaze o sjednocení křesťanských církví, přičemž takovou jednotu nechápe žádná z církví jako uniformitu.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 85)