Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Evangelíci pořádají ve spolupráci s Člověkem v tísni již po sedmé Den pro Kubu

Domácí zpravodajství / kir / e-cirkev.cz / 12. března 2018 11:32
Evangelíci pořádají ve spolupráci s Člověkem v tísni již po sedmé Den pro Kubu

Průvod přes Karlův most na podporu opoziční skupiny Dámy v bílém
Autor: www.e-cirkev.cz

Praha - Modlitbou, průvodem a diskuzním panelem vzpomenou v úterý 20. března lidé v Praze na lidi na Kubě i v jiných zemích, v nichž dochází k omezování základních svobod. Českobratrská církev evangelická pořádá ve spolupráci s Člověkem v tísni již po sedmé Den pro Kubu. Letos s tématem „Hájíme (si) lidská práva“.

Akci zahájí v 17 hodin ekumenické bohoslužby v kostele u Martina ve zdi (Martinská 8, Praha 1). Následovat bude od 18 hodin průvod centrem Prahy s bílými deštníky na podporu (nejen) kubánských obhájců lidských práv a aktivní občanské společnosti.

Od 19 hodin se uskuteční diskuzní panel v Knihovně Václava Havla (Ostrovní 13, Praha 1). Účastníky budou Lucia Argüellová (Člověk v tísni), Táňa Fischerová (Helsinský výbor), Marek Hilšer (prezidentský kandidát a občanský aktivista), Peter Morée (Českobratrská církev evangelická), Martin Balcar (Amnesty International). Diskuzi bude moderovat Jiří Schneider – ředitel Aspen Institute Central Europe a laický člen synodní rady Českobratrské církve evangelické.

Diskutující se budou věnovat solidaritě se společnostmi, v nichž jsou lidská práva porušována. „Věnovat se budeme například tomu, proč má smysl vybrat si určitou zemi, jako např. Kubu, když vidíme případy daleko rozsáhlejšího porušování lidských práv v oblastech válečných konfliktů, jako jsou Sýrie nebo Ukrajina. Nebo tomu, jakou roli má v obhajobě lidských práv občanská společnost jako oficiální politika demokratického státu, tedy i ČR,“ přibližuje předsedkyně komise pro lidská práva Českobratrské církve evangelické Jitka Klubalová.

„Lepší přístup k internetu nebo cestování Kubánců do zahraničí nestačily k tomu, aby lidé na Kubě žili svobodněji a beze strachu z represí ze strany státu,“ říká Lucia Argüellová z Člověka v tísni. „Obhájci lidských práv a jejich rodiny dnes čelí velmi silnému psychologickému nátlaku. Řadě disidentů nebývá poslední dobou umožněno cestovat mezi provinciemi, natož do zahraničí. A obyčejní lidé se čím dál častěji střetávají s policejní brutalitou či falešnými obvinění. I proto je dnes potřeba mluvit o Kubě a vyjádřit solidaritu s těmi Kubánci, jejichž práva jsou pošlapávána.“

Akci pořádá Českobratrská církev evangelická ve spolupráci s Člověkem v tísni jako připomínku na březen 2003, kdy na Kubě bylo zatčených 75 předních disidentů, kteří byli následně odsouzeni k mnohaletým trestům odnětí svobody. Na svobodu se předčasně dostali až v roce 2010 a většina z nich odešla pod nátlakem vlády do exilu. 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 78)