Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Hradecký krajský soud dostává žaloby čínských křesťanů

Domácí zpravodajství / vlu / ČTK / 16. března 2018 21:19
Hradecký krajský soud dostává žaloby čínských křesťanů

Kříž - ilustrační foto
Autor: Flickr.com / Creative Commons

Hradec Králové - Krajský soud v Hradci Králové by se měl zabývat žalobami čínských křesťanů na české ministerstvo vnitra kvůli neudělení mezinárodní právní ochrany. Soud jich přijal zatím devět, dalších devět přišlo na pobočku krajského soudu v Pardubicích, uvedla dnes Česká televize.

„V tuto chvíli nelze odhadnout, kdy by se soud mohl začít prvními žalobami zabývat. Je to velmi čerstvé. První žaloba napadla 8. března a průběžně přicházejí další. Je možné, že těch 18 žalob není ještě konečné číslo,“ řekl dnes ČTK mluvčí krajského soudu Jan Kulhánek.

Krajský soud si podle něj vyžádá spisy z ministerstva vnitra o správním řízení, aby situaci mohl vyhodnotit. „Žaloby ke Krajskému soudu v Hradci Králové podali lidé, kteří mají v obvodu našeho soudu pobyt,“ řekl Kulhánek. Působnost hradeckého krajského soudu se vztahuje na celý Královéhradecký a Pardubický kraj a navíc na okresy Semily a Havlíčkův Brod.

Číňané chtějí získat v ČR azyl, jelikož tvrdí, že jsou ve své zemi pronásledováni kvůli své křesťanské víře. Zhruba šedesátičlenná skupina podala žádosti o azyl v roce 2016. Část ale vzdala dlouhé čekání a rozhodnutí se bude týkat asi 40 lidí.

Křesťané v Číně patří k pronásledovaným komunitám. Tamní komunističtí vládci sice uznávají katolictví i protestantství, na církve ale dohlíží tajná policie. Každou náboženskou skupinu v Číně musí schválit oficiálně ateistická vládnoucí komunistická strana, která však netoleruje žádné oslabování své moci.

Komunistická vláda dlouhodobě odmítá kritiku západních vlád a organizací hájících lidská práva, které tvrdí, že Čína omezuje svobodu vyznání. Podle ní je jen důležité, aby lidé praktikovali náboženství v souladu s čínskými zákony. Ve skutečnosti Čínská vláda využívá zákony především k tomu, aby potlačila náboženské skupiny, které se snaží být na státu nezávislé, včetně křesťanů.

V Česku podle posledních statistik ministerstva vnitra ke konci loňského listopadu žilo 4370 Číňanů, kteří měli povolený trvalý pobyt. Dalších 2472 mělo povolený pobyt přechodný.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 90)