Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Evangelíci zvou na Křížovou cestu

Kraje: Jihomoravský / adelroz / Vlastní zpráva / 25. března 2018 19:24
Evangelíci zvou na Křížovou cestu

Pozvánka na výstavu v Boskovicích
Autor: facebookový profil farního sboru ČCE Boskovice‎

Boskovice - V prostorách evangelického kostela v Boskovicích bude uvedena nová výstava s názvem Křížová cesta. Jedná se o tradiční téma, cyklus čtrnácti výjevů z příběhu o ukřižování Ježíše Krista, který autor Vít Ondráček zpracoval technikou hlubotisku.

Vít Ondráček je vývarník a básník žijící v Kunštátě. Narodil se v Brně, kde vystudoval obor grafika na Střední uměleckoprůmyslové škole u profesorů Ivana a Dalibora Chatrných. Věnuje se převážně volné tvorbě v malbě, grafice, kresbě a ilustraci. Píše také poezii a prózu. Spolupracuje s rádiem Vltava a literárními časopisy. Úzce se přátelí a spolupracuje s mnoha básníky a prozaiky, s Vítem Slívou, Radkem Malým, Jaromírem Typltem, Bogdanem Trojakem, Petrem Paynem či Ludvíkem Kunderou. Více informací o autorovi je k dispozici na jeho webu.

Výstavu Ondráček připravil ve spolupráci s Farním sborem Českobratrské církve evangelické v Boskovicích, a to přímo pro prostředí místního chrámu Páně. Boskovickým evangelíkům se tak podařilo naplnit myšlenku, aby kostel nebyl jen místem vyhrazeným bohoslužebným účelům, ale také místem kulturním.

„O výstavách jsme přemýšleli delší dobu. Chtěli jsme prostor kostela otevřít, vpustit do něj obrazy světa zvenku, inspirovat věřícího i náhodného návštěvníka. Vít Ondráček se té myšlenky, kterou jsem zmínil v rozhovoru, chytil a během pár měsíců dokázal vytvořit Křížovou cestu. Je to vlastně překvapení pro nás všechny. Křížová cesta je jen první krok, rádi bychom v budoucnu v kostele vystavili další díla. Nemusí jít přitom jen o malbu nebo grafiku, chceme zkusit i fotografie nebo jiné artefakty – důležitý je pro nás duchovní přesah a aktuální vyznění,“ uvedl místní farář Jiří Bureš.

Slavnostní vernisáž se uskuteční na Zelený čtvrtek 29. 3. v 17 hodin v evangelickém kostele v Boskovicích. Úvodní slovo pronese básník Vít Slíva.

Výstava bude přístupná při bohoslužbách, akcích v kostele nebo po předchozí domluvě, a to do 30. listopadu tohoto roku.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 90)