Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Do katolických kostelů se vracejí postní kasičky. Evangelíci pak vybírali na syrské uprchlíky

Domácí zpravodajství / kir / Vlastní zpráva / 27. března 2018 21:42
Do katolických kostelů se vracejí postní kasičky. Evangelíci pak vybírali na syrské uprchlíky

ilustrační foto: postní kasička
Autor: http://www.acho.charita.cz

Olomouc, Praha -

Do katolických kostelů po celé republice vrací věřící od Květné neděle desetitíce postních kasiček, do kterých střádali v postním období peníze pro potřebné. Lidé si kasičky v polovině února rozebrali v kostelech a charitách. Jen v olomoucké arcidiecézi se rozdalo 26.000 což je oproti loňskému roku o 2000 více. Peníze poté rozdělí zástupci charit většinou do sociálně slabých rodin.

"Loni lidé nastřádali pro potřebné přes dva miliony korun. Peníze pak ve většině případech pomohly těm, kteří se ocitli náhle v nouzi Lidé dávali do kasiček během postního období peníze za věci, které si v uplynulých týdnech odřekli", řekla ČTK mluvčí Arcidiecézní charity Olomouc Karolína Opatřilová (ACHO). 

Starobylou tradici, postní almužnu, obnovila charita ve spolupráci s farnostmi v roce 2009 v olomoucké arcidiecézi a brněnské diecézi. O rok později se rozšířila do dalších částí České republiky.

Do katolických kostelů se vracejí postní kasičky. Evangelíci pak vybírali na syrské uprchlíky

Ilustrační foto z uprchlického tábora Zátari v Jordánsku, kde pomáhají české humanitární organizace
Autor: Diakonie ČCE / Jiří Pasz

Postní sbírka pro uprchlický tábor Zátarí

Také Diakonie Českobratrské církve evangelické vyhlásila postní sbírku a to na syrský uprchlický tábor v jordánském Zátarí. Lidé, které z domovů vyhnala válka v Sýrii, tu tráví mnohdy už šestý rok. Diakonie jim pomáhá od roku 2012. V rekvalifikačních kurzech se mladí mohli naučit šít nebo pracovat s počítačem. Diakonie podporuje ženy, které zažily násilí, a nabízí volnočasové aktivity pro děti. Pomáhají dětem a mladým lidem vyrovnat se se zážitky z války i životem v táboře.

V Zátarí žije víc lidí než ve Zlíně. Víc než polovina z nich jsou děti a mladiství, ale jen každé druhé dítě může chodit do školy. Nejmladší děti se narodily už do syrské války a zatím vůbec nepoznaly, co to je žít v míru. Trpí nudou, nedostatkem podnětů a strachem. Diakonie pro děti v Zátarí zajišťuje psychologickou pomoc, hry a skupinové aktivity, které jim pomáhají zmírnit trápení a rozvíjet se i v omezujících podmínkách tábora. Pořádá také setkání mladých lidí, kde se řeší témata, jako poznání a zvládání emocí, vztah k vrstevníkům, vztahy s dospělými, konflikt a mír nebo budoucnost. Do pomoci se zapojují i obyvatelé tábora jako dobrovolníci. Vše se odehrává v komunitním centru Peace Oasis.

Právě toto místo, kde se lidé scházejí, chce Diakonie rozšířit o knihovnu a kavárnu a získat tak další prostory. Díky tomu bude Diakonie moci pomáhat více lidem. Více informací na https://postnisbirka.diakonie.cz/.

 

 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 77)