Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Ředitel Jad vašem: Útok plynem v Sýrii je selháním světových organizací v době po holocaustu

Ze světa / kir / ZTIS, red. / 12. dubna 2018 16:34
Ředitel Jad vašem: Útok plynem v Sýrii je selháním světových organizací v době po holocaustu

Snímek na kterém je podle organizace Bílé helmy a agentury AP jedno z dětí zasažených chemickým útokem v Dúmě
Autor: AP/iROZHLAS.cz

Jeruzalém -  „Mezinárodní organizace a mechanismy vytvořené po šoa, aby bránily zločinům proti lidskosti, selhávají. Události ve městě Dúmá jsou důsledkem lhostejnosti světa, který umožňuje, aby se děly dál.“ To je jen několik slov z projevu Avnera Šaleva, ředitele jeruzalémského památníku holocaustu Jad vašem. Šéf největší organizace pečující o uchování památky a historický výzkum nacistické genocidy Židů tak podle Židovského tiskového informačního servisu  (ZTIS) reagoval na další masové vraždění civilistů během bojů v Sýrii. V noci na sobotu pak byl proveden útok na zařízení spojená s výrobou chemických zbraní u Damašku a Homsu.

Americké ministerstvo zahraničí nebo francouzský prezident Makron uvedli, že mají jasné důkazy o použití bojového plynu. K útoku na město Dúmá ovládané rebely, došlo v sobotu 7. dubna. Bylo při něm zavražděno 40 osob, včetně dětí. Stovky dalších utrpěly různé stupně zranění a počet obětí asi není konečný. Podle svědků byly v příbytcích nalezeny celé rodiny, zadušené zatím neznámým jedovatým plynem. Informovali o tom syrští protivládní aktivisté Syrské civilní obrany, tzn. Bílé přilby a syrsko -americká zdravotnická organizace působící na místě. Za několik hodin se na obrazovkách po celém světě objevily snímky dětí s respirátory, až příliš upomínající na jiné děti zavražděné plynem, jejichž památku dnes připomíná Jom ha-šoa (den holokaustu a hrdinství), dodává ZTIS.

Prezident USA Donald Trump označil útok za „odporný“ a slíbil, že ještě téhož dne dojde k rozhodnutí, jak Spojené státy na útok zareagují. – Později prohlásil, že dojde k „důrazné“ reakci. – Zakrátko následoval útok na syrskou vojenskou základnu, z něhož Rusko a Sýrie obvinily Izrael. USA a Francie účast na této akci oficiálně popřely. Útok v neděli odsoudil i papež František

V pondělí 9. dubna izraelská ministryně zahraničí Cipi Chotovely obvinila syrskou vládu ze zločinů proti lidskosti. Připomněla, že k útoku v Dúmá došlo rok po masovém vraždění civilistů v Chan Šajkúnu. Ještě silněji promluvil vrchní sefardský rabín Jicchak Josef, který v neděli řekl, že „Židé mají morální povinnost pokusit se o zastavení genocidy, k níž v Sýrii dochází“.

Avner Šalev z Jad vašem šel na konferenci v předvečer Jom ha-šoa asi nejdál. Využil obvyklé přítomnosti médií a obrátil se ke světovým politikům: „Vyzývám globální komunitu, aby přestala pasivně přihlížet, ale aby rozhodným jednáním učinila přítrž lidskému utrpení a poskytla obětem humanitární pomoc.“

Na pomoc lidem v Sýrii vyhlásila již před útokem na neděli (15. dubna) sbírku Česká biskupská konference, která proběhne po celé republice. Na syrské uprchlíky v Jordánsku pak lze přispět i prostřednictvím evangelické Diakonie.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
55%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 91)