Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Beranovy ostatky budou převezeny do vlasti 20. dubna, rozezní se zvony

Domácí zpravodajství / juml / ČTK, red. / 13. dubna 2018 14:38
Beranovy ostatky budou převezeny do vlasti 20. dubna, rozezní se zvony

Ilustrační foto: kardinál Josef Beran
Autor: kardinaljosefberan.cz

Praha - Repatriace kardinála Josefa Berana do vlasti, plánovaná na 20 duben,  je podle kardinála Dominika Duky aktem s velkým významem pro celou společnost. "Vidím v tomto návratu výzvu do řad nejen církevních, ale do řad celé společnosti, především v tom, co znamená svoboda, co znamená demokracie," řekl dnes Duka novinářům. Připomněl, že Beran byl pronásledování nejen za své církevní, ale také občanské postoje. Po příletu do vlasti bude nejprve přivítán jako občan českého státu, později budou následovat církevní ceremonie.

Program slavnosti

Po přistání vládního speciálu 20. dubna v Praze přesně v 18:00 by se měly na výzvu českých biskupů rozeznít v celé zemi zvony, uvedl dnes Vojtěch Mátl z pražského arcibiskupství, který zveřejnil další podrobnosti převozu. Jednotka čestné stáže vynese ostatky na katafalk na letištní ploše a zazní píseň Čechy krásné, Čechy mé, která provázela také návrat kardinála Berana z koncentračního tábora. Krátkou modlitbu pronese vojenský kaplan, ministryně obrany Karla Šlechtová uctí Beranovy ostatky položením červené růže na rakev. "Uvítací projev občana českého státu pronese předseda Senátu Milan Štěch, zazní státní hymna, ostatky budou přeneseny do pohřebního vozu a autokolona vyrazí směrem do Dejvic," uvedl Mátl.

Nucený exil

Duka dnes připomněl, že Beran byl z tehdejší socialistické republiky vypovězen s doložkou, že se nikdy nevrátí, ani zaživa, ani po své smrti. Odmítnuta byla všechna jednání, i v roce 1969, kdy již byl těžce nemocen. Jeho hořká cesta spočívala také v tom, když požádal, aby na rozloučenou mohl navštívit svoji katedrálu, tak i to mu bylo diplomatickou cestou znemožněno," uvedl.

V kardinálu Beranovi vidí jednu z velkých postav 20. století a lidí, kteří vzdorovali jak nacismu, tak komunismu. "Je klíčovou postavou muže, který se nenechal zlomit, i když nabídky ke kompromisu byly velké," řekl.

"Kardinál Beran se vrací, ale stoupenci této (komunistické) diktatury jsou v parlamentu České republiky, majíce poslaneckou imunitu, mohou své názory hlásat, přestože tento parlament schválil zákon o zločinnosti obou totalit, ať to byla diktatura hnědá či rudá," uvedl.

Socha ve sv. Vítu

V souvislosti s uložením ostatků Berana v katedrále sv. Víta bude do hlavního českého chrámu umístěna také socha sv. Vojtěcha, světce, jemuž kardinál Beran zasvětil duchovní obnovu po nacistické okupaci a v době hrozící komunistické totality. Po několika dnech po přívozu ostatků do Prahy, kdy budou kardinálu Beranovi vzdávat úctu církevní představitelé, ale může tak na několika místech učinit i veřejnost, bude rakev uložena 23. dubna do nově zřízeného sarkofágu v kapli sv. Anežky. Prozatímní hrob v Římě, kde jsou dnes Beranovy ostatky uloženy, bude zrušen. Deska by měla spočinout v Plzni, rodišti kardinála Berana.

Převozem ostatků se plní Beranova poslední vůle. Kněz zemřel v roce 1969 ve vatikánském vyhnanství a církev usiluje o jeho blahořečení. Pro magazin Christnet se také vyjádřili dva kněží (Radek Martinek, Pavel Frývaldský), kteří nepovažují převoz z centra světové církve za dobrý krok.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
53%
 
Spíše ano
22%
 
Ne
23%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 83)