Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Katoličtí biskupové se distancovali od představení Naše násilí a vaše násilí. Divadlo hru hájí

Domácí zpravodajství / kir / Vlastní zpráva / 19. dubna 2018 11:02
Katoličtí biskupové se distancovali od představení Naše násilí a vaše násilí. Divadlo hru hájí

Prezentační snímek z divadelní hry Naše násilí a vaše násilí
Autor: www.divadelnisvet.cz

Brno, Nitra - Katoličtí biskupové se distancovali od plánovanému uvedení divadelní hry Olivera Frljiće Naše násilí a vaše násilí v rámci festivalu Divadelní svět podpořeného statutárním městem Brnem, stoji v prohlášení portálu ČBK Cirkev.cz. Představení pro 200 diváků se uskuteční 26. května v budově Husy na provázku a je vyprodané. Je možné, že situaci kolem divadla bude hlídat policie. Na sociálních sítích se objevují vyjádření o možném protestu a vznikla i petice s výzvou na zákaz hry. Už ve středu stál před divadlem pravoslavný kněz Libor Halík s velkým dřevěným křížem, uvádí portál Divadlo.cz. Ke kritice hry se ve video příspěvku připojil také předseda SPD Tomio Okamura.

Biskupové v dopise primátorovi statutárního města Brna Petrovi Vokřálovi také sdělili, že vzhledem k městské podpoře festivalu nemohou převzít záštitu nad projektem Re:publika, který je taktéž podpořen brněnským magistrátem. Mimo neudělení záštit se také nemohou zúčastnit akcí, které jsou s touto akcí na připomínku 100 let do vzniku Československa spojeny.

Kardinál Duka: svoboda je spojena s odpovědností a úctou

Předseda ČBK kardinál Dominik Duka OP v dopise jménem biskupů zdůraznil, že chápe festivalem deklarovanou svobodu jako pojem nepochybně spojený také s odpovědností i úctou a uvedení Frljićovy hry označil za „výprodej křesťanství a jeho ideálů“. Taktéž uvedl, že „takto pojaté divadelní představení je urážkou nejen českých občanů - křesťanů, ale také muslimů a v neposlední řadě všech občanů naší země“. 

Představení Naše násilí a vaše násilí je kritizováno zejména kvůli scéně, kdy Ježíš znásilňuje muslimskou ženu, což je podle ČBK z křesťanského hlediska rouhání a lidsky neakceptovatelné. Dílo chorvatského provokativního režiséra Olivera Frljiče se podle ČTK týká problematiky Evropy a uprchlické krize, ignorance a strachu a zamýšlí se nad tím, zda lidé truchlí nad oběťmi teroristických útoků v Paříži a Bruselu stejně jako nad zemřelými v Bagdádu nebo Kábulu.

Biskupové římskokatolických diecézí i apoštolský exarcha zastupující řeckokatolickou církev se představením zabývali na plenárním zasedání České biskupské konference v Nitře.

Divadelníci představení brání

Národní divadlo Brno jako pořadatel festivalu už v minulých dnech odmítlo podle serveru Lidovky.cz snahy o stažení hry z programu přehlídky, což na zastupitelstvu neúspěšně žádali lidovci a komunisté. Ředitel divadla Martin Glaser zdůraznil, že tématem festivalu je letos svoboda a Frljičovo představení označil sice za extrémní polohu umění, avšak za legitimní součást evropského divadla. Lidé si mají udělat vlastní názor.

Glaser dnes podle ČTK dále zdůraznil, že Divadelní svět a Re:publika jsou dvě zcela samostatné entity, byť obě podporuje město Brno. "Organizují je jiné městské organizace a jiní lidé. Domníval jsem se, že princip kolektivní viny je již překonán. Trestat město Brno nebo festival Re:publika za to, že se zde zároveň koná festival Divadelní svět, je absurdní," uvedl Glaser. Kolegům z Re:publiky, podle něj nesmyslně vtaženým do kauzy, se omluvil. Uplatnění principu "oko za oko, zub za zub" označil za "více než zvláštní".

Také kolegové z jiných divadel brněnský festival podpořili. „Snad jen malé děti si myslí, že to, co nevidí, neexistuje. Malé děti je třeba chránit před obrazy násilí a ponechat je v iluzi idylického světa. Proč je ale třeba chránit dospělého diváka? Dospělého člověka, který ví o záludnostech a krutosti světa své. Naopak, silná i negativní témata je třeba zpracovávat a ukazovat," uvedla podle serveru Divadlo.cz ve svém vyjádření Asociace nezávislých divadel. 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 89)